Aggályos a közrendvédelmi törvénycsomag

A TASZ, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel és a Magyar Helsinki Bizottsággal közös álláspontot alakított ki a Parlament elé egy hete került közrendvédelmi törvénycsomaggal kapcsolatban. A jogvédő szervezetekkel azért döntöttünk a közös fellépés mellett, mert együttes erővel kívánjuk felhívni a figyelmet az ad hoc jellegű jogalkotás és a törvényjavaslat alapjogokat korlátozó szakaszainak veszélyeire.

Véleményünk szerint a törvényjavaslat számos rendelkezése átgondolatlan vagy alkalmatlan azoknak a problémáknak a kezelésére, melyek megoldását a kormány a jelen jogszabály-módosításoktól várja. A törvénymódosítás általunk véleményezett részének a kormány szerint az a célja, hogy a gyülekezési jogot sértő, visszaélésszerű cselekmények elkövetői ellen a hatóságok hatékonyabban léphessenek fel. Véleményünk szerint ugyanakkor a jogszabály-módosítások nagy része e céllal éppen ellenkező irányba vezet, és elfogadása esetén a véleménynyilvánítási jog és a gyülekezési szabadság indokolatlan és szükségtelen korlátozását eredményezi majd.

Különösen aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztő IRM és a kormány úgy szándékozik szigorítani a szabálysértési törvény gyülekezési joggal kapcsolatos szakaszain, hogy meg sem kísérli a gyülekezési törvény módosítását, melyre pedig az Alkotmánybíróság idei, és az Európai Emberi Jogi Bíróság magyar vonatkozású tavalyi döntése miatt feltétlenül szükség lenne.

Olvassa el a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a TASZ közös álláspontját itt. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Jogerős a túlérzékeny polgármester keresetének elutasítása

Nem a bíróság feladata, hogy „kulturált” véleménynyilvánításra szoktassa a polgárokat, egy közlést nem a túlérzékeny felperes, hanem az átlagolvasó szemszögéből kell megítélnie. A bíróságnak akkor kell közbelépnie, ha a vélemény jogot sért. A perben az alperest a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviselte.

A TASZ álláspontja az Alkotmánybíróság tagjainak megválasztásáról

A TASZ álláspontja szerint az Alkotmányt és az Alkotmánybíróság tagjainak választási rendjét módosító törvényjavaslat a demokrácia egyik legfontosabb alapelemét, az Országgyűlés kontrollját képező Alkotmánybíróság függetlenségét semmisítené meg.