Barion Pixel TASZ | Aggályos a közrendvédelmi törvénycsomag

Aggályos a közrendvédelmi törvénycsomag

A TASZ, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézettel és a Magyar Helsinki Bizottsággal közös álláspontot alakított ki a Parlament elé egy hete került közrendvédelmi törvénycsomaggal kapcsolatban. A jogvédő szervezetekkel azért döntöttünk a közös fellépés mellett, mert együttes erővel kívánjuk felhívni a figyelmet az ad hoc jellegű jogalkotás és a törvényjavaslat alapjogokat korlátozó szakaszainak veszélyeire.

Véleményünk szerint a törvényjavaslat számos rendelkezése átgondolatlan vagy alkalmatlan azoknak a problémáknak a kezelésére, melyek megoldását a kormány a jelen jogszabály-módosításoktól várja. A törvénymódosítás általunk véleményezett részének a kormány szerint az a célja, hogy a gyülekezési jogot sértő, visszaélésszerű cselekmények elkövetői ellen a hatóságok hatékonyabban léphessenek fel. Véleményünk szerint ugyanakkor a jogszabály-módosítások nagy része e céllal éppen ellenkező irányba vezet, és elfogadása esetén a véleménynyilvánítási jog és a gyülekezési szabadság indokolatlan és szükségtelen korlátozását eredményezi majd.

Különösen aggályosnak tartjuk, hogy az előterjesztő IRM és a kormány úgy szándékozik szigorítani a szabálysértési törvény gyülekezési joggal kapcsolatos szakaszain, hogy meg sem kísérli a gyülekezési törvény módosítását, melyre pedig az Alkotmánybíróság idei, és az Európai Emberi Jogi Bíróság magyar vonatkozású tavalyi döntése miatt feltétlenül szükség lenne.

Olvassa el a Magyar Helsinki Bizottság, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a TASZ közös álláspontját itt. 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.