Barion Pixel TASZ | Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

A TASZ szerint a Ptk. elfogadásának módja nem felel meg a demokratikus eljárás követelményeinek. A több mint egy évtizedes előkészítés ellenére a parlamenti eljárás utolsó fázisában benyújtott és érdemi vitára nem bocsátott módosítások sokasága karakteresen átformálta a kódexet.

Az új Ptk. nemcsak megőrzi a jelenlegi korszerűtlen szabályozás néhány elemét, hanem fontos emberi jogi területeken visszatér az 1989 előtti idők jogszemléletéhez. A kódex sérti a szólás- és sajtószabadságot, mert akadályozza a közhatalom-gyakorlók és más közszereplők bírálatát. Az információszabadsággal ellentétes, hogy a közpénzekkel gazdálkodó intézmények üzleti titokra hivatkozva eltitkolhatják a nyilvánosság elől a szerződéseiket. Az állampolgári egyenlőséget sérti, hogy a kódex a házassági és a családi jogosultságokat önkényesen szűk körben biztosítja, diszkriminálva például a különnemű élettársakat és az azonos nemű párokat. A Ptk. – a nemzetközi normákkal ütköző módon – lehetővé teszi, hogy értelmi fogyatékosokat, pszichiátriai betegeket és időseket megfosszanak személyi és vagyoni jogaiktól.

A TASZ emlékeztet arra, hogy a parlament már 2009-ben megszavazta az új Ptk.-t, amellyel kapcsolatban a jelenleginél kevésbé súlyos formai és tartalmi kifogások merültek fel. Akkor a köztársasági elnök először az elfogadott kódexet, majd a hatályba lépéséről szóló törvényt küldte vissza a parlamentnek. Az újratárgyalást követően az Alkotmánybíróság – ellenzéki képviselői indítványra – nagyon gyors eljárásban kimondta, hogy az új Ptk. nem léphet hatályba.

Ha 2009-2010-ben az alkotmányosság védelme indokolttá tette, hogy a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság megakadályozza a Ptk. életbe lépését, akkor az alkotmányos kontroll még szükségesebb volna a mostani helyzetben, hiszen a kódex elfogadása és tartalma súlyosan sérti a demokratikus jogelveket és az alapjogokat.

„A TASZ álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy az új Ptk. a családok felét nem tekinti családnak” – mondta Bence Rita betegjogi programvezető. A jogász hozzátette, hogy „az új Ptk. veszélybe sodorja a fogyatékos állampolgárok jogegyenlőségét is”.

Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogok programvezetője elmondta, hogy „a személyiségi jogok új szabályozása súlyos visszalépést jelent a közpénzek átláthatósága és a kritika szabadsága terén”.

Kérjük, kövesse figyelemmel a TASZ blogját (http://ataszjelenti.blog.hu/), ahol a következő napokban három külön bejegyzésben részletesen is bemutatjuk az új Ptk. alapjog-sértő szabályait.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.