Az adatkérő lány

Az információszabadság az állam ellenőrzésének egyik legfontosabb eszköze – aktuálisan különösen nagy szükség van rá, hiszen a kormány kétharmados parlamenti többséggel gyakorolja hatalmát, illetve a gazdasági válság hatásaként sorra születnek olyan állami döntések, amelyek egyre többször beavatkoznak a hétköznapjainkba. Filmünkből megtudhatja, hogyan kell közérdekű adatigénylést benyújtani, mik az adatigénylő jogai, és mik az adatkezelő kötelességei. Léteznek ugyanakkor korlátok is, de alapszabályként elmondható, hogy az állam által kötött szerződések, és a közpénzek felhasználása mindig szabadon megismerhető. Arra is kitérünk, hogy mik a lehetőségek, ha egy adatigénylésre nem érkezik válasz.

Bizonyára sokaknak ismerősek például az állami tulajdonú cégek vezetőinek a fizetéséhez, az egyetemi rektorok javadalmazásához, a Gripen vadászgépek beszerzése körüli gyanús ügylethez kapcsolódó történetek, vagy akár a nettó közpénzpazarló sávolyi motorversenypálya-beruházás megakadályozása. Ezeket az eredményeket az újságírók és a civil szervezetek az információszabadság adta joggal élve érték el közérdekű adatos pereink segítségével.

A lényeg tehát, hogy bárki, akit érdekelnek a közérdekű adatok, megismerheti azokat. A gyakorlatban ez elsősorban az újságírókat érinti, számukra munkaeszköz, a cikkekhez szükséges információbázist tudják felépíteni – a közérdekű adatok a helyi témáktól kezdve országos ügyekig használhatóak.

A TASZ közel 10 éve segíti az újságírók munkáját, jogi tanácsot adunk, amennyiben szükséges, pereket indítunk. Forduljon hozzánk Ön is! Használja a közérdekű adatok megismerésének jogát!

Ismerje meg az újságíróknak készült módszertani füzetünket (pdf), és tájékozódjon a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogszabályokról rövid összefoglalónkból!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nincs rendben, hogy Horváth Andrásra rászállt a nyomozó iroda

2013: adott egy ellenőr, egy zöld dosszié és pár rendszerszintű áfacsalás

2017: az áfacsalások a NAV szerint nem áfacsalások, a zöld dosszié rég lefoglalva porosodik, az ellenőr pedig immár gyanúsított, hiszen nem miatta, hanem ellene indul büntetőeljárás. Ennyit a közérdekű bejelentők védelméről - mondhatnánk, de továbbra is elkötelezetten képviseljük a kiállásáért ellehetetleníteni próbált Horváth Andrást, és a rendőrség által nemrég közölt gyanúsítás ellen panaszt fogalmaztunk meg.

Az Elios után civilek hozták vissza a fényt Gyálra

A Tiborcz-cég beruházása után sötétbe borultak a Pest megyei város utcái, a rossz járdák pedig még egy lapáttal rátettek a balesetveszélyre. Az ott élők közül voltak, akik úgy érezték, hogy tenniük kell, és egy beszélgetés után kiderült, hogy nincsenek egyedül – ebből pedig olyan közösség alakult ki, ami tényező lett a város életében. Vlogsorozatot indítottunk, hogy te is megtudd, mit tehetsz azért, hogy mindannyian jobb városokban és falvakban élhessünk.

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.