Az adatkérő lány

Az információszabadság az állam ellenőrzésének egyik legfontosabb eszköze – aktuálisan különösen nagy szükség van rá, hiszen a kormány kétharmados parlamenti többséggel gyakorolja hatalmát, illetve a gazdasági válság hatásaként sorra születnek olyan állami döntések, amelyek egyre többször beavatkoznak a hétköznapjainkba. Filmünkből megtudhatja, hogyan kell közérdekű adatigénylést benyújtani, mik az adatigénylő jogai, és mik az adatkezelő kötelességei. Léteznek ugyanakkor korlátok is, de alapszabályként elmondható, hogy az állam által kötött szerződések, és a közpénzek felhasználása mindig szabadon megismerhető. Arra is kitérünk, hogy mik a lehetőségek, ha egy adatigénylésre nem érkezik válasz.

Bizonyára sokaknak ismerősek például az állami tulajdonú cégek vezetőinek a fizetéséhez, az egyetemi rektorok javadalmazásához, a Gripen vadászgépek beszerzése körüli gyanús ügylethez kapcsolódó történetek, vagy akár a nettó közpénzpazarló sávolyi motorversenypálya-beruházás megakadályozása. Ezeket az eredményeket az újságírók és a civil szervezetek az információszabadság adta joggal élve érték el közérdekű adatos pereink segítségével.

A lényeg tehát, hogy bárki, akit érdekelnek a közérdekű adatok, megismerheti azokat. A gyakorlatban ez elsősorban az újságírókat érinti, számukra munkaeszköz, a cikkekhez szükséges információbázist tudják felépíteni – a közérdekű adatok a helyi témáktól kezdve országos ügyekig használhatóak.

A TASZ közel 10 éve segíti az újságírók munkáját, jogi tanácsot adunk, amennyiben szükséges, pereket indítunk. Forduljon hozzánk Ön is! Használja a közérdekű adatok megismerésének jogát!

Ismerje meg az újságíróknak készült módszertani füzetünket (pdf), és tájékozódjon a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogszabályokról rövid összefoglalónkból!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Ha lehet, még átláthatatlanabb Magyarország

Az atlatszo.hu, a K-Monitor, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International közös javaslatcsomagot tett közzé az információszabadságról szóló törvény október elsején hatályba lépő módosítása kapcsán. Szövegükben felvázolták a legalapvetőbb lépéseket, melyeket szükségesnek tartanak ahhoz, hogy Magyarország lépést tartson a térséggel a közpénzek átláthatósága területén.

Titokban is támogatja az állam a focit

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot, ami átláthatatlanná teszi a sportági szakszövetségek pl. az MLSZ pénzügyeit, működéseit. A javaslatról már ma dönt a Parlament.