Barion Pixel TASZ | Az adatkérő lány

Az adatkérő lány

Az információszabadság az állam ellenőrzésének egyik legfontosabb eszköze – aktuálisan különösen nagy szükség van rá, hiszen a kormány kétharmados parlamenti többséggel gyakorolja hatalmát, illetve a gazdasági válság hatásaként sorra születnek olyan állami döntések, amelyek egyre többször beavatkoznak a hétköznapjainkba. Filmünkből megtudhatja, hogyan kell közérdekű adatigénylést benyújtani, mik az adatigénylő jogai, és mik az adatkezelő kötelességei. Léteznek ugyanakkor korlátok is, de alapszabályként elmondható, hogy az állam által kötött szerződések, és a közpénzek felhasználása mindig szabadon megismerhető. Arra is kitérünk, hogy mik a lehetőségek, ha egy adatigénylésre nem érkezik válasz.

16x9

Bizonyára sokaknak ismerősek például az állami tulajdonú cégek vezetőinek a fizetéséhez, az egyetemi rektorok javadalmazásához, a Gripen vadászgépek beszerzése körüli gyanús ügylethez kapcsolódó történetek, vagy akár a nettó közpénzpazarló sávolyi motorversenypálya-beruházás megakadályozása. Ezeket az eredményeket az újságírók és a civil szervezetek az információszabadság adta joggal élve érték el közérdekű adatos pereink segítségével.

A lényeg tehát, hogy bárki, akit érdekelnek a közérdekű adatok, megismerheti azokat. A gyakorlatban ez elsősorban az újságírókat érinti, számukra munkaeszköz, a cikkekhez szükséges információbázist tudják felépíteni – a közérdekű adatok a helyi témáktól kezdve országos ügyekig használhatóak.

A TASZ közel 10 éve segíti az újságírók munkáját, jogi tanácsot adunk, amennyiben szükséges, pereket indítunk. Forduljon hozzánk Ön is! Használja a közérdekű adatok megismerésének jogát!

Ismerje meg az újságíróknak készült módszertani füzetünket (pdf), és tájékozódjon a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogszabályokról rövid összefoglalónkból!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.