Az adatvédelmi biztos ajánlása az anonim HIV tesztről

Az adatvédelmi biztos ma kibocsátott ajánlásában felszólítja az országban működő HIV szűrőállomásokat, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az ingyenes és anonim HIV tesztek törvényes keretek közötti biztosítására: a vizsgálatra jelentkezőket az anonim lehetőségről minden esetben tájékoztatni kell, és az anonimitást a vizsgálat kezdetétől az eredmény kiadásáig garantálni kell. A vérminta visszakereshetősége érdekében nem alkalmazhatók személyes adatok, így például TAJ szám, születési dátum, vagy a személyi igazolvány száma. Az ajánlás kibocsátását több megyei ÁNTSZ-t érintő helyszíni vizsgálat előzte meg, a vizsgálatok egy részét a TASZ munkatársai végezték.

Kapcsolódó anyagok: 1454h4.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hátrányos megkülönböztetés áldozatai a HIV-vel élők az egészségügyben

A HIV-vel élők és AIDS-betegek a fertőzésükkel össze nem függő egészségügyi ellátásuk során gyakran szembesülnek elutasítással, indokolatlanul irányítják őket a Szent László Kórház HIV-ambulanciájára.

Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat igen sok, egymáshoz gyakran csak távolról kapcsolódó törvényt módosító rendelkezést tartalmaz, a TASZ a beteg- és szabadságjogi szempontból fontosakat véleményezte.

Magyar jelentés nélkül zajlik az ENSZ AIDS-Közgyűlés

Öt évvel a HIV/AIDS Elköteleződési Nyilatkozat, az AIDS elleni harc legfontosabb dokumentumának elfogadása után az ENSZ-tagállamok újabb rendkívüli közgyűlést szentelnek a járvány elleni küzdelemnek, amelyen megvizsgálják, hogyan teljesítették-teljesítik az államok a Nyilatkozatban vállaltakat. A TASZ szerette volna megismerni a magyar országjelentést, de kiderült, nem készült ilyen: a UNAIDS honlapján a ’H’ betűhöz görgetve csak Haiti és Honduras országjelentésével találkozni.