Barion Pixel TASZ | Az Alkotmánybíróság kimondta, kártérítés jár az indokolatlanul zárt osztályon kezelt embereknek

Az Alkotmánybíróság kimondta, kártérítés jár az indokolatlanul zárt osztályon kezelt embereknek

Az Alkotmánybíróság egy jogsértően zárt osztályon kezelt ügyfelünk ügyében megállapította, hogy jár a kártalanítás azoknak, akiket alaptalanul vetnek alá kötelező pszichiátriai gyógykezelésnek. Megállapította azt is, hogy a jogalkotó mulasztott azzal, hogy ezt a jogosultságot nem foglalta törvénybe, és utasította az országgyűlést, hogy rendezze a helyzetet. Az Alkotmánybíróság ezzel hatalmas lépést tett az állami szervek felelősségre vonhatóságának megteremtésében.

Megalakulásunk óta dolgozunk azért, hogy a kötelező gyógykezelés alá vetett polgárok jogait csak indokolt esetekben és a valóban szükséges mértékig korlátozzák. Mivel a zárt osztályos kezelés gyakorlatilag fogvatartás, csak szigorú garanciák mellett rendelhető el, mégis azt tapasztaljuk, hogy gyakran törvénysértő módon zárnak be embereket a pszichiátriára. Korábban a joggyakorlatot elemző bírósági csoport is megállapította, hogy rendszerszintű jogsérelmek érik azokat, akiket alaptalanul zárnak pszichiátriára.

A jelenlegi joggyakorlat azonban nem lép fel a jogsértések ellen. Hiába indokolatlan az elzárás, az ezt elrendelő állami szervek nem vonhatók felelősségre, az érintetteknek nem jár kártérítés. Bár a joggyakorlat pár éve kedvező irányba mozdult el, és néhány ügyfelünk esetében megállapították a jogsértést, a Kúria idén olyan jogegységi eljárást indított, amely felmentené az állami szerveket ez alól. Eszerint a bírósági titkárok alapos mérlegelést, és a garanciákat figyelmen kívül hagyó intézkedései esetén sem kellene megállapítani a jogsértést, és így természetesen kompenzáció sem járna érte. Szerintünk az államot igenis felelősségre kell vonni a jogsértésekért, és ebben a küzdelmünkben most váratlan helyről, az Alkotmánybíróságról érkezett fontos megerősítés.

Az Alkotmánybíróság egy pszichiátriai zártosztályos gyógykezelésnek alaptalanul alávetett ügyfelünk ügyében 2023. október 10-én hozott, IV/1325/2022. számú határozatában megállapította, hogy a jogsértést elszenvedőknek jár a kártalanítás. Megállapította a jogalkotó mulasztását is, mert idáig nem rendezték törvényi szinten a helyzetet, és utasította az országgyűlést, hogy 2024. március 31-ig foglalja törvénybe az alaptalan pszichiátriai fogvatartásért járó kártalanítást.

Az Alkotmánybíróság döntése hatalmas lépés az állami szervek felelősségrevonhatósága felé. Most az országgyűlésen a sor, hogy a következő szűk félévben megalkossa a megfelelő jogszabályt, amelynek révén végre az alaptalanul pszichiátriára zárt emberek erkölcsi és anyagi jóvátételt kaphatnak az őket ért súlyos sérelmekért. Reméljük, a döntést a Kúria sem hagyja figyelmen kívül jogegységi eljárásában.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.