Célhoz nem kötött adatkezelés?

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája törvénymódosításokat készít elő. Tóth András a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár már nyáron kilátásba helyezte, hogy a büntetőeljárásról szóló és a nemzetbiztonsági törvényt is módosíttatni szeretnék annak érdekében, hogy a titkosszolgálati eszközökkel szerzett információk bizonyítékként ne csak akkor legyenek felhasználhatók, ha a felhasználás célja megegyezik az információgyűjtés céljával.

A törvénymódosításról szóló hír nyomán megkérdeztük Tóth Andrást, hogy a törvénymódosítás előkészítése hol tart. A MEH válaszleveléből az derül ki, hogy „a törvény módosítás szakmai előkészítése” folyik, de a közigazgatási egyeztetésnél előbb nem fogják a részleteket nyilvánosságra hozni. Az Országgyűlés 2005 tavaszi ülésszakának napirendjére eddig nem került fel a módosítás.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az arcfelismerő kameráké a jövő?

Józsefvárosban a meglevő 115 térfigyelő kamera korszerűsítése mellett 65 új kamerát is átadtak október 7-én. A 300 millió forintos beruházással immár 100%-os lett Józsefváros lefedettsége, illetve a kamerák alkalmasak lesznek arra is, hogy arcfelismerő rendszerrel kössék össze őket.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Hol vannak a térfigyelő kamerák?

A rendőrség honlapján elérhető az országban fellelhető összes térfigyelő kamera elhelyezkedése.