Egyértelmű célokat a 13 milliárd forint felhasználásához! Az NFÜ és tömegotthonok kitagolása (5. rész)

Társadalmi vitán az NFÜ új akciótervei a tömegotthonok kitagolását célzó pályázatokról. A célok nem egyertelműek, ezért civilek és tudományos szervezetek közös javaslatot tettek közzé. Olvassa el a nyílt levelet!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2010. december 2-án bocsátotta társadalmi vitára az európai uniós támogatások felhasználására irányuló, 2011-2013-ra vonatkozó akcióterveinek tervezeteit.

A TIOP 3.4.1. és a TIOP 3.4.2. számú pályázati csomagok a nagy létszámú bentlakásos otthonok rendszerének reformját célozzák – legalábbis elvileg. Az akciótervhez mellékelt néhány soros leírásokból ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy az ügynökség milyen célokra fordítaná az összegeket, márpedig ez minimális követelmény. Nem látható, hogy a forrásokat a meglévő és a lakók emberi jogait súlyosan sértő tömegintézmények további fenntartására és kozmetikázására kívánja-e fordítani az ügynökség vagy pedig olyan konstruckiók kidolgozására törekszik, amelyek tiszteletben tartják az intézményben élő személyek emberi jogait és hazánk nemzetközi kötelezettségeit. Az utóbbi megoldás azt jelentené, hogy a pályázati forrásokat arra használjuk fel, hogy a lakók elhagyhassák az intézményeket, és a helyi társadalom másokkal egyenrangú tagjaiként folytassák életüket.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének, Petykó Zoltánnak, és a Nemzeti Erőforrás Mininsztérium vezetőjének, Réthelyi Miklósnak címzett nyílt levél aláírói azt javasolják a döntéshozóknak, hogy már az akcióterv véglegesítésekor köteleződjenek el a tömegotthonok bezárása és a támogatott lakhatásnak az Európai Unió által is vallott értékei mellett.

A nyílt levelet 16 hazai civil szervezet, valamint neves szakemberek jegyzik:

Az Autisták Országos Szövetsége képviseletében Szilvásy Zsuzsanna, elnök; az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar képviseletében Szabó Ákosné, dékán; az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék képviseletében Tausz Katalin, tanszékvezető; az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége képviseletében Kovács Melinda, ügyvezető igazgató; Bugarszki Zsolt, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kar oktatója; a Down Alapítvány képviseletében Gruiz Katalin, kuratóriumi elnök; az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége képviseletében Rubovszky László, ügyvezető; Kozma Ágnes, szociálpolitikus; Krizsan Andrea, a Közép Európai Egyetem Közpolitikai Kutató Központ munkatársa; a Központ a Fogyatékos Emberek Jogaiért Alapítvány képviseletében Fiala János, kuratóriumi elnök; a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány képviseletében Gombos Gábor, érdekvédelmi főmunkatárs; Hankó László, MACTE  ANIMO  Alapítvány munkatársa; a Magyar Helsinki Bizottság képviseletében Kádár András Kristóf, társelnök; a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége képviseletében Hegedűs Lajos, elnök; az Open Society Mental Health Initiative képviseletében Judith Klein, igazgató; Scharle Ágota, közgazdász; a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége képviseletében Ormódi Róbert, ügyvezető igazgató; a Sérültek, Halmozottan Sérültek és Segítőik Szövetsége képviseletében Hankóné Szabó Márta, elnök; a Siketvakok Országos Egyesülete képviseletében Királyhidi Dorottya, főtitkár; a Soteria Alapítvány képviseletében Soltész Ágnes, kuratóriumi elnök; a Társaság a Szabadságjogokért képviseletében Dénes Balázs, elnök; valamint Uitz Renáta, jogász.

A nyílt level elérhető itt (pdf).

A társadalmi vitához itt szólhat hozzá.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A kormány intézménytelenítési stratégiájáról, 2011

Hamarosan kormány elé kerülhet a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények felszámolásának stratégiáját körvonalazó előterjesztés. A TASZ filmjében civil és szakmai szervezetek képviselői és munkatársai mondják el véleményüket a stratégiáról.

Fogyatékos személyek emberi jogai a Fővárosi Önkormányzat Darvastói intézményében

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. április 20. és 23. között Darvastón jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

KISOKOS: Hogyan juss ki a zárt osztályról?

“2002-ben egy nyílt pszichiátriai osztályon voltam. Éjszaka zaklatottnak éreztem magam, és nem tudtam aludni. Nem akartam felébreszteni a szobatársaimat, így fel-alá mászkáltam a folyosón. A nővér rám szólt, hogy ha nem megyek vissza a szobába, akkor a figyelőbe küld. Nem tudtam, hogy a figyelő ugyanaz, mint a zárt osztály.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában a felnőtt lakosság mintegy 27%-a küzdött valamilyen mentális nehézséggel csak az elmúlt évben. Az elérhető legfrissebb adatok szerint Magyarországon is több mint fél millió ember kap évente pszichiátriai/pszichológiai kezelést valamilyen egészségügyi intézményben. Még ennél is nagyobb azoknak a száma, akik problémáikkal magánúton, vagy egyáltalán nem fordulnak szakemberhez.