Elbírálás alatt a kitagolási pályázatok. Olvasson megvalósíthatósági tanulmányokat! (NFÜ ügy, 8. rész)

A fogyatékos embereket elzáró nagy létszámú totális intézetek bezárása és a helyi közöségben való életvezetést támogató lakhatási szolgáltatások kialakítása az egyik legfontosabb emberi jogi kihívás hazánkban. Az Európai Unió Struktuális Alapjai a 2007-2013-as fejlesztési periódusban összesen 7 milliárd forintot adnak a reformra. A projektek megvalósíthatósági tanulmányi nyilvánosak, mi összegyűjtöttük őket.

A pályázatok kiírása 2009 óta húzódik. Az akkori tender hazai és nemzetközi botrányt okozott, ugyanis a pályázati kiírások szerint akár 150 fős intézetek építésére is lehetősége lett volna. Civil és szakmai szervezetek nyomásra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség visszavonta a pályázatokat, és alapos átdolgozásnak vetette alá őket. Az azóta eltelt időszakban a pályázatok tartalmát módosították, és a kormány mind a szociális törvényben, mint saját stratégiai dokumentumában kijelölte a releváns célokat. 

A TASZ álláspontja szerint a jelenlegi törvényi szabályozás előrelépés a korábbiakhoz képest, azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy az új változat is megsérti nemzetközi kötelezetségeinket, és egy kifejezetten intézetcentrikus, az érintettek jogait sértő lakhatási szabályozási struktúrát tartalmaz. 
Jelenleg támogatott lakhatás alatt a jogszabályok három lakhatási szolgáltatást ismernek el: a legfeljebb hat fő számára kialakított lakást vagy házat, a hét-tizenkét fő számára kialakított lakást vagy házat (lakóotthont), és a legfeljebb ötven fő befogadására alkalmas lakócentrumot. A kurrens – és az Európai Unió által is elismert – nemzetközi standardok értelmében a két utóbbi szolgáltatási forma, beleértve a lakóotthont is, elavult, és jogsértő lehet a lakókra nézve, mivel konzerválja az intézeti kultúrát, és teret ad a visszaélések, abúzusok számára. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság által felkért szakértői csoport útmutatója kerülendő példaként hivatkozza a magyar szabályozást. 
TIOP-3.4.1.A-11/1 Bentlakásos intézmények kiváltása „A” Szociális intézmények komponense című pályázati program keretében az NFÜ összesen 7 milliárd forintot pályáztat ki összesen hat intézet bezárására. A pályázat célja a fogyatékos és pszichiátriai betegnek minősített személyek nagy létszámú – a pályázat értelmezésében: 50 főnél nagyobb befogadási kapacitású – bentlakásos intézeteinek kiváltása, és támogatott lakhatási szolgáltatások létesítése. A pályázati kiírás 2012. január 27-én jelent meg, és október 1-ig lehetett leadni azokat. AZ NFÜ csak azokat a pályázatokat bírálja el, amelyek előzetesen átmentek az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) szűrőjén. Információink szerint összesen hat ilyen pályázat létezik: a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete; a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Pszichiátriai Részlege (Berzence), a Kalocsa Város Önkormányzata Értelmi Fogyatékosok Otthona; a Mérki Ápoló-gondozó Otthon és Fogyatékos Személyek Otthona; a Szentesi Aranysziget Pszichiátriai Otthon és a Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthona kitagolási projektje. 
Az IFKKOT a pályázatok előkészítése során felhívta a pályázók figyelmét arra, hogy hozzák nyilvánosságra a projektek megvalósíthatósági tanulmányait. A TASZ összegyűjtötte a tanulmányokat, és az alábbiakban közzétesszük őket. A Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat szakolyi Ápoló-Gondozó Otthona megvalósíthatósági tanulmánya még nem érkezett meg hozzánk (az alábbi adatok nem tartalmazzák a szakolyi projekt számadatait).
Megvalósíthatósági tanulmányok:

A fejlesztések eredményeképpen összesen 13 lakást, 29 lakóotthont és 5 lakócentrumot létesítenek majd, amelyekben összesen 520 ember lakik majd. Az alábbi táblázatban a részletes adatok láthatók.

Lakás

Lakóotthon

Lakócentrum

Bélapátfalva

Ingatlanok száma

3

10

1

Lakók száma

15

110

23

Berzence

Ingatlanok száma

3

6

1

Lakók száma

18

72

30

Kalocsa

Ingatlanok száma

2

3

1

Lakók száma

6

30

24

Mérk

Ingatlanok száma

1

6

1

Lakók száma

5

72

25

Szentes

Ingatlanok száma

4

4

1

Lakók száma

17

48

25

Összesen

Összes ingatlan

13

29

5

Összes lakó

61

332

127

(A szakolyi projekt megvalósíthatósági tanulmánya megszerzése után az adatokat frissíteni fogjuk.) 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hasznos tippek azoknak, akiknek gondot okoz egy hivatalos dokumentum aláírása

Előfordult már veled, hogy az aláírásaid különböztek egymástól? Kerültél már olyan furcsa helyzetbe, hogy a banki ügyintéző szóvá tette, hogy nem ugyanolyan az aláírásod, mint az évekkel korábbi? Eszedbe jutott már valaha, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem tudják mozgatni a karjukat, vagy fizikailag nem tudják aláírni a szükséges papírokat? Ez a bejegyzés tippeket és tanácsokat ad azoknak, akiknek nehezen vagy egyáltalán nem megy az ügyintézés.

Színpadon és online a MONDO

A TASZ Csodálatos Zoli robot címmel, egy üzleti és társadalmi projekteket támogató csapattal színpadra viszi a MONDO-t. Az előadás alapja a fogyatékos gyerekek számára készült kártya, amelyet a szervezet a Csillagház Általános Iskolával közösen azért alkotott meg, hogy minél többen ismerjék meg közérthetően a gyerekek jogait. A decemberi bemutatót követően a cél egy országos turné elindítása. A MONDO az év végén a BOOKR Kids Mesetárába is bekerül.

 

 

Ombudsman: Erőfitogtató, tekintélyelvű rezsim az Értelmes Életért Alapítvány lakóotthonában

A TASZ közérdekű bejelentése alapján az ombudsman vizsgálatot folytatott az Értelmes Életért Alapítvány budapesti, Gubó utcai lakóotthonában. A panaszokat a biztos többnyire nem találta megalapozottnak, ugyanakkor megállapította, hogy az alapvető jogokkal összefüggő visszásság közvetlen veszélye áll fenn.