Barion Pixel TASZ | Elbírálás alatt a kitagolási pályázatok. Olvasson megvalósíthatósági tanulmányokat! (NFÜ ügy, 8. rész)

Elbírálás alatt a kitagolási pályázatok. Olvasson megvalósíthatósági tanulmányokat! (NFÜ ügy, 8. rész)

A fogyatékos embereket elzáró nagy létszámú totális intézetek bezárása és a helyi közöségben való életvezetést támogató lakhatási szolgáltatások kialakítása az egyik legfontosabb emberi jogi kihívás hazánkban. Az Európai Unió Struktuális Alapjai a 2007-2013-as fejlesztési periódusban összesen 7 milliárd forintot adnak a reformra. A projektek megvalósíthatósági tanulmányi nyilvánosak, mi összegyűjtöttük őket.

A pályázatok kiírása 2009 óta húzódik. Az akkori tender hazai és nemzetközi botrányt okozott, ugyanis a pályázati kiírások szerint akár 150 fős intézetek építésére is lehetősége lett volna. Civil és szakmai szervezetek nyomásra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség visszavonta a pályázatokat, és alapos átdolgozásnak vetette alá őket. Az azóta eltelt időszakban a pályázatok tartalmát módosították, és a kormány mind a szociális törvényben, mint saját stratégiai dokumentumában kijelölte a releváns célokat. 

A TASZ álláspontja szerint a jelenlegi törvényi szabályozás előrelépés a korábbiakhoz képest, azonban ez nem változtat azon a tényen, hogy az új változat is megsérti nemzetközi kötelezetségeinket, és egy kifejezetten intézetcentrikus, az érintettek jogait sértő lakhatási szabályozási struktúrát tartalmaz. 
 
Jelenleg támogatott lakhatás alatt a jogszabályok három lakhatási szolgáltatást ismernek el: a legfeljebb hat fő számára kialakított lakást vagy házat, a hét-tizenkét fő számára kialakított lakást vagy házat (lakóotthont), és a legfeljebb ötven fő befogadására alkalmas lakócentrumot. A kurrens – és az Európai Unió által is elismert – nemzetközi standardok értelmében a két utóbbi szolgáltatási forma, beleértve a lakóotthont is, elavult, és jogsértő lehet a lakókra nézve, mivel konzerválja az intézeti kultúrát, és teret ad a visszaélések, abúzusok számára. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság által felkért szakértői csoport útmutatója kerülendő példaként hivatkozza a magyar szabályozást. 
 
TIOP-3.4.1.A-11/1 Bentlakásos intézmények kiváltása „A” Szociális intézmények komponense című pályázati program keretében az NFÜ összesen 7 milliárd forintot pályáztat ki összesen hat intézet bezárására. A pályázat célja a fogyatékos és pszichiátriai betegnek minősített személyek nagy létszámú – a pályázat értelmezésében: 50 főnél nagyobb befogadási kapacitású – bentlakásos intézeteinek kiváltása, és támogatott lakhatási szolgáltatások létesítése. A pályázati kiírás 2012. január 27-én jelent meg, és október 1-ig lehetett leadni azokat. AZ NFÜ csak azokat a pályázatokat bírálja el, amelyek előzetesen átmentek az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület (IFKKOT) szűrőjén. Információink szerint összesen hat ilyen pályázat létezik: a Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete; a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon Pszichiátriai Részlege (Berzence), a Kalocsa Város Önkormányzata Értelmi Fogyatékosok Otthona; a Mérki Ápoló-gondozó Otthon és Fogyatékos Személyek Otthona; a Szentesi Aranysziget Pszichiátriai Otthon és a Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat Ápoló-Gondozó Otthona kitagolási projektje. 
 
Az IFKKOT a pályázatok előkészítése során felhívta a pályázók figyelmét arra, hogy hozzák nyilvánosságra a projektek megvalósíthatósági tanulmányait. A TASZ összegyűjtötte a tanulmányokat, és az alábbiakban közzétesszük őket. A Szent Lukács Görög Katolikus Szeretetszolgálat szakolyi Ápoló-Gondozó Otthona megvalósíthatósági tanulmánya még nem érkezett meg hozzánk (az alábbi adatok nem tartalmazzák a szakolyi projekt számadatait).
 
Megvalósíthatósági tanulmányok:
 
  • Bélapátfalva megvalósíthatósági tanulmány (pdf)
  • Berzence megvalósíthatósági tanulmány (pdf)
  • Kalocsa megvalósíthatósági tanulmány (pdf)
  • Mérk megvalósíthatósági tanulmány (pdf)
  • Szentes megvalósíthatósági tanulmány (pdf)

 

A fejlesztések eredményeképpen összesen 13 lakást, 29 lakóotthont és 5 lakócentrumot létesítenek majd, amelyekben összesen 520 ember lakik majd. Az alábbi táblázatban a részletes adatok láthatók.

 

 

Lakás

Lakóotthon

Lakócentrum

Bélapátfalva

Ingatlanok száma

3

10

1

Lakók száma

15

110

23

Berzence

Ingatlanok száma

3

6

1

Lakók száma

18

72

30

Kalocsa

Ingatlanok száma

2

3

1

Lakók száma

6

30

24

Mérk

Ingatlanok száma

1

6

1

Lakók száma

5

72

25

Szentes

Ingatlanok száma

4

4

1

Lakók száma

17

48

25

Összesen

Összes ingatlan

13

29

5

Összes lakó

61

332

127

 

(A szakolyi projekt megvalósíthatósági tanulmánya megszerzése után az adatokat frissíteni fogjuk.) 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.