Barion Pixel TASZ | Fábry Sándor vs. György Péter: duplán győzött a vélemény szabadsága!

Fábry Sándor vs. György Péter: duplán győzött a vélemény szabadsága!

A műsorvezető és a médiakritikus csatájából az első fokú ítéletek szerint a vélemény szabadsága került ki győztesen. Fábry Sándor azért perelte be György Pétert, mert a kritikus egy rádióműsorban őt „romagyűlölő rasszistának” nevezte. A polgári per mellett Fábry rágalmazás miatt büntetőeljárást is kezdeményezett. Mind a polgári, mind a büntetőügyben György Pétert a TASZ ügyvédei képviselték:mindkét eljárást a szólás- és véleménynyilvánítási szabadság érvényesülése szempontjából tartottuk lényegesnek.

A polgári ügyben, melyben Fábry jó hírnevének megsértése miatt kártérítésért perelt, a február végén született első fokú ítélet kimondta, hogy a kifogásolt vélemény a „véleménynyilvánítás szélső határán van, de nem lépi azt túl”, a bíróság pedig arra is rámutatott, hogy „aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények”. Fábry keresetét tehát elutasították, különös tekinttel arra, hogy a közszereplőknek a bíróság és az Alkotmánybíróság hivatkozott döntései értelmében az átlagembernél magasabb tűréshatárral kell rendelkezniük a tevékenységüket illető kritikákkal kapcsolatban.

A rágalmazás miatti büntetőügyben a bíróság először tárgyalás tartása nélkül megrovásban részesítette György Pétert, ezután a védelem tárgyalás tartását kérte. Az április 21-én, a Budapesti II-III. kerületi bíróságon tartott tárgyaláson első fokon a rágalmazás vádja alól bűncselekmény hiányában felmentették a kritikust. A bíróság érvelése szerint a műsort és a műsorvezetőt nem lehet különválasztani, a sérelmezett kifejezés véleménynek minősül, és azt György Péter nem azzal a szándékkal mondta, hogy Fábry becsületét vagy emberi méltóságát sértse. Ha valaki egy véleményt sértőnek tekint, az még nem jelenti azt, hogy egyúttal bűncselekmény is megvalósul, így az ügyben a büntetőjogi fellépés György Péter ellen a bíróság szerint nem volt indokolt.

1. afonyalekvar

2006-04-23

Teljesen egyetértek az ítélettel, azzal együtt, hogy szeretem a Fábry-t és a műsorát.

Közszereplő, tehát magasabban van a léc, ami megint rendben van. A bírósági ítéletet pedig találónak tartom, miszerint „aki maga is éles megfogalmazásokat tesz, annak számolnia kell azzal, hogy vele szemben is megfogalmazódhatnak negatív vélemények”.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.