Barion Pixel TASZ | Figyelmeztetést kaptak a Kocsis Máté irodájában ülősztrájkolók

Figyelmeztetést kaptak a Kocsis Máté irodájában ülősztrájkolók

Tavaly novemberben a hajléktalan emberek kriminalizációja ellen fellépő aktivisták már kifogytak a hagyományos eszközökből, mert szavaik rendre süket fülekre találtak. Így a kriminalizáció szimbolikus figurájává vált Kocsis Máté, hajléktalanügyi referens, polgármester és országgyűlési képviselő irodájában a földön ülve, némán, az önkormányzati munkát nem zavarva tiltakoztak. Az ellenük indult szabálysértési ügyekben ma tartották az első tárgyalást.

A hajléktalan és szélsőségesen szegény emberek elleni rendészeti fellépés nem újkeletű dolog, az utcán alvás szabálysértéssé nyilvánításának jogalkotási története 2010 őszén kezdődött (a kriminalizáció krónikája elolvasható itt). A TASZ is változatos formában tiltakozott a hajléktalan, utcán alvó emberekkel szembeni rendészeti akciók ellen és az emberi jogokat tiszteletben tartó, szociálpolitikai, lakáspolitikai megoldást sürgetett.

Mivel a különböző döntéshozók nem változtattak az elképzeléseiken, sőt, egyre súlyosabb szankciókat helyeztek kilátásba azok ellen, akik az utcán kényszerülnek aludni, két tucat aktivista tiltakozásul transzparenseket tartva leült Kocsis Máté irodája előterébe. Kocsis Máté, aki egyben polgármester és országgyűlési képviselő is, a kerületében megindított közrendvédelmi akció és a „visszaeső” hajléktalan embereket elzárással fenyegető módosító javaslat után lett a Fidesz hajléktalanügyi referense. Az aktivisták így nála szerették volna elérni, hogy vonja vissza a szabálysértési törvényhez előterjesztett módosító javaslatot, ami akár 60 nap elzárást is kilátásba helyezett azoknak, akiket fél éven belül kétszer azon kapnak, hogy az utcán élnek. A javaslatot nem vonták vissza, sőt 2012. április 15-től kezdve az ország teljes területén tilos az „életvitelszerű közterület használat”, a „visszaesőkre” pedig még súlyosabb szankciók, akár elzárás is várhat. Az aktivistákat, akik a rendőri felszólításnak nem tettek elegetk, előállították és ellenük szabálysértési eljárás indult.
A képviseletet ellátó dr. Fazekas Tamás ügyvéd (TASZ) elmondta, hogy a védekezés alapja az, hogy a politikai véleményt kifejező, az önkormányzat munkáját nem zavaró, mások jogait nem sértő, közintézményben némán tiltakozó aktivisták elleni rendőri fellépésnek nem volt jogalapja, ami a tiltakozók számára is nyilvánvaló volt, így szabálysértést nem követtek el. Az első tárgyaláson, amely Sziráki Ferenc, hajléktalan aktivista (AVM) ügyében zajlott, az is elhangzott, hogy Ferenc így akarta kifejezni nem tetszését a hajléktalan emberek elleni hatósági fellépéssel szemben, s ma ugyanúgy leülne a polgármester irodájában.
A bíróság úgy találta, nem nyilvánítva véleményt az akció céljáról, hogy az aktivista elkövette a jogszerű rendőri intézkedéssel szembei ellenszegülés szabálysértését és ezért fenntartotta a korábbi intézkedést: az aktivista pénzbírságot nem, de figyelmeztetést kapott. Az aktivisták perei május és júniusban folynak tovább, a képviseletet a TASZ ügyvédei látják el.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.