Barion Pixel TASZ | Gazdaságtalan nagyberuházás, rendőrségi jogsértés, bújtatott pártfinanszírozás-összeállítás az információszabadság perekben megszerzett adatokról

Gazdaságtalan nagyberuházás, rendőrségi jogsértés, bújtatott pártfinanszírozás-összeállítás az információszabadság perekben megszerzett adatokról

A TASZ évente több tucat perben nyújt ingyenes jogi képviseletet közérdekű adatok megszerzéséhez. Az alábbi összeállításban néhány jelentősebb per nyomán nyilvánosságra hozott adatot gyűjtöttünk össze, így szeretnénk szemléltetni az információszabadság által nyújtott lehetőségeket!

 

A kiemelt szavakra kattintva letöltheti a kiperelt adatokat!
 1. A Gripen vadászgépek vásárlását a svéd gyártó úgy hálálta meg, hogy magyarországi cégekbe fektette be a teljes vételárat (190 milliárd forint). Itt megtekintheti, hogy mely vállalatok kerültek kiválasztásra az akkori Gazdasági Minisztérium és Saab/Gripen cégcsoport által.
 2. Derék pártjaink mindennapi kényelmét az állam a szívén viseli. Hitelt biztosít a bankján keresztül, ingatlanokat ad el kedvező áron. A pártok nevére kattintva láthatja, hogy a Fidesz és az MSZP milyen ingatlanokat és mennyiért vásárolt a nemzeti vagyonkezelőtől. Itt láthatja, hogy az MDF és az SZDSZ mennyi hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól, és azt mire költötte. (Winzip szükséges a tömörített dokumentumok kibontásához!)
 3. A Budapesti Rendőr-főkapitányság elleni perben kimondták, hogy a nyilvános adat, hogy hol helyezett el a rendőrség térfigyelő kamerákat. A per után törvény módosításra került sor, amelynek következtében országos szinten is összegyűjtötte a rendőrség  a kamerákról elhelyezkedéséről az adatokat.
 4. A rendőrség üzemelteti, azonban az önkormányzat finanszírozza a kamerás térfigyelést. A TASZ felméréséből kiderül, hogy a Fővárosban mennyit költünk térfigyelésre. Az összesítő táblázat mellett néhány érdekes szerződést is feltöltöttünk!
 5. Gyöngyöspatán nem csak képet, hanem hangot is rögzít a kamera – jogszerűtlenül. Ide kattintva egy igazi ritkaságot olvashat: egy kirívó jogsértésnek a rendőrségi beismerése!
 6. A TASZ érte el, hogy az állami cégek vezetőinek és a rektoroknak a fizetése nyilvános legyen.
 7. A starbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig kellett mennünk, hogy megszerezzük Hende Csaba, Fideszes politikus alkotmánybírósághoz címzett indítványát, amelynek következtében szigorodtak a drogfogyasztókat sújtó büntetőjogi rendelkezések.
 8. A 35 milliárd forintos állami részvétellel tervezett motorverseny-pálya építés és GP futamok rendezésének gazdasági megalapozatlanságáról szóló hatástanulmányt is megszereztük. Ide kattintva pedig a Pénzügyminisztériumtól kapott belső szakmai álláspontokat töltheti le. A beruházást kockázatosnak minősítő dokumentumok nyilvánossága után az állam kihátrált.
 9. A szőregi biztonsági földgáztároló kialakításával kapcsolatos szerződés 99%-a nyilvános. A tárolási költségeknek a fogyasztói gázárba történő beépítéséről szóló képlet nem ismerhető meg kizárólag.
 10. A Paksi Atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó, ún. Teller a projekt összköltségére és megkötött szerződések listájára volt kíváncsi az Energia Klub. A jogerősen megnyert per után megküldött lista innen tölthető le. szerződött összeget is megjelölve a projekt keretében kötött szerződések listáját ra, illetve magukra a szerződésekre – adatok kiadása.
 11. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2008. novemberében hozott határozatával 10 forgalmi napra felfüggesztette a nyílt végű ingatlanalapokba befektetett betétekhez történő hozzáférést. A döntéssel érintett kisbefektetők száma százezres nagyságrendű, akik komoly anyagi veszteséget szenvedtek el. Az ominózus határozatot alátámasztó vizsgálatról és a döntés megvitatását és indoklását tartalmazó jegyzőkönyvek –amelyeket a Felügyelet belső munkaanyagnak tekintett – a Fővárosi Ítélőtábla döntése után  váltak megismerhetővé.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.