Barion Pixel TASZ | Hervad már ligetünk?

Hervad már ligetünk?

A TASZ aggodalommal figyeli a Városligetbe szánt térfigyelő rendszer tervét, és az Ön segítségét kéri abban, hogy elkerülhessük a parkba látogatók magánszférájának indokolatlan korlátozását.

A Zuglói Önkormányzat és a Fővárosi Önkormányzat térfigyelő rendszer felszerelését tervezi a Városligetbe. A tervről a következő hetekben dönt a fővárosi és a zuglói képviselő-testület. Sajtóban megjelent híradások szerint a térfigyelést a közbiztonság javítása céljából vezetnék be, Rozgonyi Zoltán zuglói alpolgármester szerint a Városliget „azon részeit tartanák szemmel, ahol a rendőrség szerint leggyakrabban előfordulnak rablások és autófeltörések”.

A TASZ aggódik, hogy visszafordíthatatlanul beszűkülnek azok a városi területek, ahol a magánéletünket a hatóságok kutató szemétől távol élhetjük. Az Ön segítségét kérjük abban, hogy elkerülhessük a ligetbe látogatók magánszférájának indokolatlan korlátozását, természetesen nem megfeledkezve arról, hogy mindannyiunknak fontos a jó közbiztonság.

Számos a térfigyelő rendszereket támogató érvvel találkozhat nap mint nap, az ellenérvek azonban csak ritkán jelennek meg. Nézze el nekünk, ha most az ellenérveket fejtjük ki részletesebben, a mellette szóló érvek esetében ezt mások megteszik helyettünk. Azt szeretnénk, ha tájékozottan tudna arról dönteni, hogy milyen környezetben kíván élni, ehhez adunk a következőkben segítséget:

Érvek a térfigyelés mellett

Érvek a térfigyelés ellen

hatékonyan csökkenti a bűnözést általánosságban      

Magyarországon egyetlen hatástanulmány sem készült sem a kamerák felszerelése előtt, sem a már működő rendszerekről, amely bebizonyítaná, hogy valóban csökkenti a bűnözést, akár a bűnmegelőzés, akár a hatékony bűnüldözés révén

azon területen nem követnek el bűncselekményeket, amit lát a kamera

Németországban és Angliában, ahol készítettek hatástanulmányokat számos olyan eset vált ismertté, hogy még a megfigyelt területeken is emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma

csökkenthető az autófeltörések száma

Az autófeltörések a bűncselekményeknek kb. 1-3%-át teszik ki.

rengeteg bűncselekményt követnek el Városligetben, ezért van szükség a rendszerre

nem ismert semmilyen adat a Városligetben elkövetett bűncselekmények számáról

ennyit igazán megér a biztonságunk

vannak enyhébb eszközök, amelyek nem korlátozzák a magánszférát és a személyes adatok védelméhez való jogunkat, és úgy védenek minket, pl. jobb közvilágítás, jobb járőrszolgálat, biztonságos parkolók, stb.

több kamera = nagyobb biztonság

a kamerák befolyásolják az emberek viselkedését. Készült Önről valaha fénykép? Ha igen, akkor tudja Ön is, hogy másképp viselkedik, ha kép készül Önről, mintha csak úgy sétálgatna. Lassan nem lesz olyan sarka a városnak, ahol ne kellene a térfigyelés miatt arra ügyelnünk, hogy hogyan viselkedünk.

 

sérti az emberek magánszféráját, többé senki nem tölthet el intim pillanatokat a családjával vagy a párjával a Ligetben, mivel azzal kell számolnia, hogy folyamatosan figyelik

 

rendkívül drága (150 millió forint csak felszerelése és az üzemeltetésnek is több tízmillió forint az éves költsége), és bizonytalan, hogy a jogkorlátozáson kívül mit kapunk cserébe

 

még, ha igaz is lenne, hogy az utcákon csökkenti a bűnözést, ez nem áll egy parkra, ahol a fáktól, bokroktól semmit nem látnak a kamerák (vagy pedig ki kellene vágni a fákat?)

 

Októberben várható döntés a Városliget kameráiról (egész pontosan egy önkormányzati társulás beindításáról, amely a kamerarendszert felállítja és beüzemeli). A TASZ-nak meggyőződése, hogy tévút az újabb kamerák felszerelése. Nem növeli a biztonságunkat, de súlyosan korlátozza magánszféránkat. Fontosnak tartjuk, hogy tudja, nem elkerülhetetlen, hogy idegen emberek figyeljék monitorok mögül, ahogyan Ön kutyát sétáltat, a gyermekei csúszdáznak, vagy akár azt hogy Ön a Gundelban, vagy éppen a fűben ebédel, csónakázik a tavon, tehát azt ahogyan a szabadidejét tölti. Ne feledje, van olyan megoldás, amely tiszteletben tartja az Ön magánéletét. Amennyiben pedig az anyagi javak, játszóterek, padok védelme érdekében (értsd: vandalizmus, rongálás) kerülnek fel a kamerák, akkor könnyen belátható, hogy ez egyáltalán nem arányos azzal, ahogyan az ember alapvető jogait sérti a „kukucskálás”.

Amennyiben Ön nem ért egyet a Városliget bekamerázásával forduljon választott önkormányzati képviselőjéhez, vagy polgármesteréhez. Keresse meg azt, akinek figyelnie kellene az Ön szavára, vagy a nagyobb hatékonyság érdekében írjon mindnek! Írjon nekik levelet, e-mailt, küldjön faxot, esetleg hívja fel telefonon őket, hiszen Önért dolgoznak.

Reméljük, hogy nem vagyunk egyedül az aggodalmunkkal és Ön is tesz azért, hogy Budapest élhető maradjon. A következőkben a fővárosi, illetve a zuglói képviselők, (al)polgármesterek elérhetőségeit teszzük közzé.

Főpolgármesteri Hivatal
Fővárosi Közgyűlés
Zuglói Polgármesteri Hivatal
Zuglói Képviselőtestület

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.