HIV pozitívok alkotmányellenes elkülönítése

A TASZ indítvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, hogy a testület semmisítse meg a HIV pozitív fogvatartottak elkülönítésére vonatkozó jogszabályi passzust.

Az AIDS betegséget okozó HIV vírus köznapi érintkezés útján nem terjed, így az elkülönítés indokolatlan és jogellenes korlátozást valósít meg. A TASZ álláspontja szerint sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga, az egyenlő bánásmód követelménye, de sérül pl. a lelkiismereti és vallásszabadsághoz, vagy a művelődéshez való joguk is, hiszen sem az istentiszteleteket, sem a közös könyvtárat és képzéseket nem látogathatják. A TASZ érvelése összhangban áll az illetékes nemzetközi szervezetek ajánlásaiban foglaltakkal, és az általa felvetett aggályok megegyeznek az Európa Tanács Kínzás és Embertelen vagy Megalázó Bánásmód vagy Büntetés Megelőzésére létrejött Bizottsága (CPT) Magyarországra vonatkozó jelentéseiben foglaltakkal.

Kapcsolódó anyagok:

 sajtóközlemény.pdf
AB indítvány - 2004 okt.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban