Így védd meg a gyermeked az államosítástól!

A köznevelési törvény 2019 nyári módosítása a maradék szabadságot is igyekszik kiszorítani a rendszerből – gyakorlatilag államosítják a gyerekeket. Akkor végigvettük, hogy mik a legfontosabb változtatások, és arra is felhívtuk a figyelmet, hogy ez nem csak egy szűk réteg problémája: ez a közoktatási ámokfutás mindenkit érint. Nincs azonban veszve minden! A jogszabály sok esetben nem fogalmaz egyértelműen, de ezek a hiányosságok egyben lehetőséget is jelentenek. Ha az iskolához, a hatóságokhoz és a bírósághoz olyan érveket juttatunk el, amelyek a pontatlanul meghatározott fogalmakat úgy értelmezik, ahogy az valamennyi gyerek érdekét a leginkább szolgálja, akkor van esély arra, hogy pozitív, a családok, szülők és gyerekek alkotmányos szabadságát biztosító jogértelmezés alakul ki. Használjátok ezeket az érveket, hogy közösen kedvező jogértelmezést érhessünk el! Ebben az útmutatóban összeszedtük, hogyan lehet fellépni az egyes korlátozásokkal szemben. Ezekkel az érvekkel felvértezve bátran vágjatok bele a jogi eljárásokba – de ha kérdésetek van, vagy jogi képviseletre lenne szükségetek, keressétek a jogsegélyszolgálatunkat!

Visszautasíthatatlan óvoda 4 éves kortól

A szabadság ezen a területen is fokozatosan fogyott. Korábban, még a közoktatási törvény korszakában csak az volt kötelező, hogy a gyerekek ötödik életévük betöltésétől iskolai életmódra felkészítő foglalkozáson vegyenek részt. Ha valaki nem szerette volna, hogy a gyerekének ebben az évben óvodába kelljen járnia, az óvoda vezetőjénél kérhette a mentesítést. Az óvodavezető a gyerek családi körülményeit, a képességének kibontakoztatására vonatkozó lehetőségeket, és a gyerek sajátos helyzetét is figyelembe vette.

A 2011-ben elfogadott köznevelési törvény már jóval szigorúbb szabályt vezetett be. Először is teljes mértékben kizárta, hogy az iskolaelőkészítő évben fel lehessen menteni a gyereket az óvodába járás kötelezettsége alól. Ezen kívül a döntési jogkört az óvoda vezetőjétől – aki alapvetően pedagógiai alapon hozta meg a döntéseit – a közigazgatási hatóságnak számító jegyzőhöz tette át.

Ez a szabály 2019-ben még tovább szigorodott: már négyéves kortól vették el a lehetőséget az óvodába járás alóli mentesítéstől. Magyarul: már 2019. szeptember 1-jétől minden gyereknek be kell járnia az óvodába, aki 2019-ben eléri a négyéves kort. Ezen kívül még inkább központosították és bürokratizálták a négyévesnél fiatalabbak esetében is a felmentésről szóló döntést. 2020-tól már nem is a jegyző (aki, hiába hatóság, mégiscsak alapvetően a településen dolgozik), hanem egy központi hivatal, az Oktatási Hivatal dönt a felmentés engedélyezéséről. Aki ezzel a döntéssel nem ért egyet, bírósághoz fordulhat.

2021-ben azonban az Alkotmánybíróság döntése nyomán lazultak a szabályok, mára akár az 5 éves kor betöltését követő nevelés évig is lehetséges az óvodakezdés halasztása.

Az óvodakezdés szabályait és a halasztásra vonatkozó eljárás szabályait részletes tájékoztató anyagban gyűjtöttük össze, amit innen lehet elérni: tasz.hu/ovodakotelezettseg-tankotelezettseg

Tankötelezettség 6 éves kortól

Szintén az eddigieknél jóval korlátozóbb szabály, hogy 2020. január 1-jétől abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, minden gyerek tankötelessé válik. A közoktatási törvény régi szabálya ennél jóval puhább volt: csak akkor vált tankötelessé 6 éves korában a gyerek, ha az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte – de ha a szülő nem szerette volna, hogy iskolába menjen, kérhette, hogy még egy évig óvodás maradhasson. A szigort a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény hozta meg: ez már nem a gyerek fejlettségére, iskolaérettségére koncentrált, hanem életkorhoz kötötte a tankötelezettség kezdetét, de még mindig lehetőséget adott egy év halasztására.

A 2019 nyarán elfogadott szabály már ezt is éppen hogy csak lehetővé teszi. A szülőnek nincs döntési joga, csak kérelmezheti – egy bürokratikus szervtől, az Oktatási Hivataltól –, hogy engedélyezze az iskolakezdés elhalasztását egy évvel. (Hasonlóképpen: arra is csak a hatóság pozitív döntése esetén van lehetőség, hogy a gyerek 6 éves kora előtt mehessen iskolába.) A hatóság szakértői bizottságot is kirendelhet, de ez nem feltétlenül kötelező. Arra viszont továbbra is megvan a lehetőség, hogy a szakértői bizottság azt állapítsa meg, hogy a gyerek még nem iskolaérett – ekkor automatikusan maradhat még egy évet az óvodában, nem kell kérelmet benyújtani.

A tankötelezettségről és az iskolakezdés halasztásával kapcsolatos összes jogi tudnivaló elérhető a tájékoztató oldalunkon: tasz.hu/ovodakotelezettseg-tankotelezettseg

Egyéni munkarend kérelmezése

A magántanulóság helyébe már 2019. szeptember 1-jétől az úgynevezett „egyéni munkarend” intézménye lép. Az egyéni munkarend bevezetésén kívül további alapvető változások történtek, amelyek súlyosan korlátozzák a szülők és a tanulók jogait. 2021-ben az Alkotmánybíróság határozata kibővítette az egyéni munkarend lehetőségeit: mostantól az OH-nak kell megindokolnia, hogy a szülő kérelme ellenére miért nem engedélyezi az egyéni munkarendre irányuló kérelmet.

Az egyéni munkarend kérelmezésének menetéről, és a döntés elleni jogorvoslattal kapcsolatos összes jogi tudnivaló elérhető a tájékoztató oldalunkon: tasz.hu/egyeni-munkarend-igy-adhatsz-be-sikeresen-kerelmet.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ jogi álláspontja az iskolanyitásról - 2021.04.18.

A kormány elsődleges feladata a jelenlegi járványhelyzetben, hogy a lehető legtöbbet tegyen az emberek életének védelme, egészségük megőrzése érdekében. Ezért kapta különleges jogalkotói felhatalmazását is, amely gyors és hatékony jogalkotást tesz lehetővé. A védelmi intézkedésekkel bevezetett jelenlegi jogkorlátozások alapja és középpontja tehát az emberi élet mint legfőbb érték védelme. Az iskolák nyitásáról szóló döntés meghozatalakor azonban az életvédelem mellett olyan tényezőket is figyelembe kell venni, amelyek nem azonnal vagy rövidtávon, hanem közép- vagy hosszútávon jelentkeznek és eredményeznek esetleg jelentős hátrányt egyes társadalmi csoportok helyzete vagy a gazdaság működése szempontjából. Ebben az állásfoglalásunkban összefoglaljuk, hogy az iskolák felelős újranyitásához mely szempontokat kellene figyelembe venni, és ezek alapján milyen feltételek mentén hozható meg felelősen az iskolanyitásról szóló döntés.

Bilinccsel és gumibottal megfélemlíteni lehet a gyereket, nem nevelni

A gyerekeknek nincs joguk ahhoz, hogy erőszakosak legyenek, de az iskolaőrség bevezetése nem alkalmas eszköze a rend fenntartásának, korlátozhatja a tanulók jogait, érdekeinek érvényesítését és diszkriminatív lehet.

Alaptörvény-ellenes az új NAT, a gyerekeket meg kell védeni tőle

Alaptörvény-ellenes az új NAT – erre a következtetésre jutott elemzésünk, amely alapjogi szempontból vizsgálta az új alaptantervet. Sokan kérdezik, hogy mi a következménye az új NAT be nem tartásának – a mi álláspontunk szerint azonban a követése az, ami jogellenes. Az iskolának és a tanárnak pedig felelőssége, hogy megvédje a gyerekeket a jogsérelemtől.