Barion Pixel TASZ | Így védd meg a gyermeked az államosítástól!

Így védd meg a gyermeked az államosítástól!

A köznevelési törvény 2019 nyári módosítása a maradék szabadságot is igyekszik kiszorítani a rendszerből – gyakorlatilag államosítják a gyerekeket. Akkor végigvettük, hogy mik a legfontosabb változtatások, és arra is felhívtuk a figyelmet, hogy ez nem csak egy szűk réteg problémája: ez a közoktatási ámokfutás mindenkit érint. Nincs azonban veszve minden! A jogszabály sok esetben nem fogalmaz egyértelműen, de ezek a hiányosságok egyben lehetőséget is jelentenek. Ha az iskolához, a hatóságokhoz és a bírósághoz olyan érveket juttatunk el, amelyek a pontatlanul meghatározott fogalmakat úgy értelmezik, ahogy az valamennyi gyerek érdekét a leginkább szolgálja, akkor van esély arra, hogy pozitív, a családok, szülők és gyerekek alkotmányos szabadságát biztosító jogértelmezés alakul ki. Használjátok ezeket az érveket, hogy közösen kedvező jogértelmezést érhessünk el! Ebben az útmutatóban összeszedtük, hogyan lehet fellépni az egyes korlátozásokkal szemben. Ezekkel az érvekkel felvértezve bátran vágjatok bele a jogi eljárásokba – de ha kérdésetek van, vagy jogi képviseletre lenne szükségetek, keressétek a jogsegélyszolgálatunkat!

Visszautasíthatatlan óvoda 4 éves kortól

A szabadság ezen a területen is fokozatosan fogyott. Korábban, még a közoktatási törvény korszakában csak az volt kötelező, hogy a gyerekek ötödik életévük betöltésétől iskolai életmódra felkészítő foglalkozáson vegyenek részt. Ha valaki nem szerette volna, hogy a gyerekének ebben az évben óvodába kelljen járnia, az óvoda vezetőjénél kérhette a mentesítést. Az óvodavezető a gyerek családi körülményeit, a képességének kibontakoztatására vonatkozó lehetőségeket, és a gyerek sajátos helyzetét is figyelembe vette.

A 2011-ben elfogadott köznevelési törvény már jóval szigorúbb szabályt vezetett be. Először is teljes mértékben kizárta, hogy az
iskolaelőkészítő évben fel lehessen menteni a gyereket az óvodába járás kötelezettsége alól. Ezen kívül a döntési jogkört az óvoda vezetőjétől – aki alapvetően pedagógiai alapon hozta meg a döntéseit – a közigazgatási hatóságnak számító jegyzőhöz tette át.

Ez a szabály 2019-ben még tovább szigorodott: már négyéves kortól vették el a lehetőséget az óvodába járás alóli mentesítéstől. Magyarul: már 2019. szeptember 1-jétől minden gyereknek be kell járnia az óvodába, aki 2019-ben eléri a négyéves kort. Ezen
kívül még inkább központosították és bürokratizálták a négyévesnél fiatalabbak esetében is a felmentésről szóló döntést. 2020-tól már nem is a jegyző (aki, hiába hatóság, mégiscsak alapvetően a településen dolgozik), hanem egy központi hivatal, az Oktatási Hivatal dönt a felmentés engedélyezéséről. Aki ezzel a döntéssel nem ért egyet, bírósághoz fordulhat.

2021-ben azonban az Alkotmánybíróság döntése nyomán lazultak a szabályok, mára akár az 5 éves kor betöltését követő nevelés évig is lehetséges az óvodakezdés halasztása.

Az óvodakezdés szabályait és a halasztásra vonatkozó eljárás szabályait részletes tájékoztató anyagban gyűjtöttük össze, amit innen lehet elérni: tasz.hu/ovodakotelezettseg-tankotelezettseg

Tankötelezettség 6 éves kortól

Szintén az eddigieknél jóval korlátozóbb szabály, hogy 2020. január 1-jétől abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, minden gyerek tankötelessé válik. A közoktatási törvény régi szabálya ennél jóval puhább volt: csak akkor vált tankötelessé 6 éves korában a gyerek, ha az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérte – de ha a szülő nem szerette volna, hogy iskolába menjen, kérhette, hogy még egy évig óvodás maradhasson. A szigort a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény hozta meg: ez már nem a gyerek fejlettségére, iskolaérettségére koncentrált, hanem életkorhoz kötötte a tankötelezettség kezdetét, de még mindig lehetőséget adott egy év halasztására.

A 2019 nyarán elfogadott szabály már ezt is éppen hogy csak lehetővé teszi. A szülőnek nincs döntési joga, csak kérelmezheti – egy bürokratikus szervtől, az Oktatási Hivataltól –, hogy engedélyezze az iskolakezdés elhalasztását egy évvel. (Hasonlóképpen: arra is csak a hatóság pozitív döntése esetén van lehetőség, hogy a gyerek 6 éves kora előtt mehessen iskolába.) A hatóság szakértői bizottságot is kirendelhet, de ez nem feltétlenül kötelező. Arra viszont továbbra is megvan a lehetőség, hogy a szakértői bizottság azt állapítsa meg, hogy a gyerek még nem iskolaérett – ekkor automatikusan maradhat még egy évet az óvodában, nem kell kérelmet benyújtani.

A tankötelezettségről és az iskolakezdés halasztásával kapcsolatos összes jogi tudnivaló elérhető a tájékoztató oldalunkon: tasz.hu/ovodakotelezettseg-tankotelezettseg

Egyéni munkarend kérelmezése

A magántanulóság helyébe már 2019. szeptember 1-jétől az úgynevezett „egyéni munkarend” intézménye lép. Az egyéni munkarend bevezetésén kívül további alapvető változások történtek, amelyek súlyosan korlátozzák a szülők és a tanulók jogait. 2021-ben az Alkotmánybíróság határozata kibővítette az egyéni munkarend lehetőségeit: mostantól az OH-nak kell megindokolnia, hogy a szülő kérelme ellenére miért nem engedélyezi az egyéni munkarendre irányuló kérelmet.

Az egyéni munkarend kérelmezésének menetéről, és a döntés elleni jogorvoslattal kapcsolatos összes jogi tudnivaló elérhető a tájékoztató oldalunkon: tasz.hu/egyeni-munkarend-igy-adhatsz-be-sikeresen-kerelmet.

Egyszeri adomány
Rendszeres adomány

Hasznos volt számodra tájékoztatónk? Segíts egyszeri adománnyal, hogy még többet készíthessünk!

Támogatóink teszik lehetővé, hogy bővítsük és terjesszük tudástárunkat. Célunk, hogy kézzelfogható tanácsokat adjunk jogaid gyakorlásához. Járulj hozzá, hogy anyagaink azokhoz is eljuthassanak, akiknek a legnagyobb szükségük van ingyenes jogi segítségre.
01
Válaszd ki az adomány összegét
Megadom az adataimat
Anonim maradok

Ha adományozóként megadod adataidat:

rendszeresen beszámolunk eredményeinkről
éves találkozókon pedig a TASZ műhelytitkaiba is betekintést nyerhetsz

500Ft
2 500Ft
5 000Ft
10 000Ft
20 000Ft
Ft
Tovább Tovább
02
Fizetés
Tovább Tovább

Hasznos volt számodra tájékoztatónk? Segíts rendszeres adománnyal, hogy még többet készíthessünk!

Járulj hozzá ingyenes jogsegélyszolgálatunk működéséhez, és ahhoz, hogy folyamatosan fejlesszük és bővítsük tudástárunkat. Támogass minket havonta, hogy mindig ott lehessünk azok mellett, akiknek a legnagyobb szükségük van ingyenes jogi segítségre.
01
Válaszd ki az adomány összegét
Megadom az adataimat
Anonim maradok

Ha adományozóként megadod adataidat:

rendszeresen beszámolunk eredményeinkről
éves találkozókon pedig a TASZ műhelytitkaiba is betekintést nyerhetsz

500Ft
2 500Ft
5 000Ft
10 000Ft
20 000Ft
Ft
Tovább Tovább
02
Fizetés
Tovább Tovább
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.