II.INCLO hírlevél: Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén

Kedves Barátaink!

Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett ’Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén’ c. hírlevelének második számát. Hírlevelünkben a lelkiismereti szabadsággal, az egyenlő bánásmóddal, valamint e kettő metszéspontján található jogokkal kapcsolatos nemzetközi fejleményekre, köztük jogalkotói és jogalkalmazói lépésekre igyekszünk rávilágítani.

Első számunk februári megjelenése óta rengeteg dolog történt az egyes országok legfelsőbb bíróságain és a nemzetközi testületek háza táján. E történések olyan egymással összefüggő témákat érintettek, mint az intézmények ahhoz való joga, hogy kiálljanak a vallásszabadságért (Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok); a lelkiismereti szabadság és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés (Fülöp-szigetek, Egyesült Államok); vagy az egyházak állami elismerése és anyagi támogatása (Kanada, Magyarország, Írország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok). Reményeink szerint jelen hírlevélből körvonalazódik majd, hogy a különböző országokban milyen viták folynak jelenleg ezekben a kérdésekben. Ugyanakkor leszögezzük, hogy e kiadvánnyal nem a minden részletre kiterjedő, teljes körű tájékoztatás a célunk, hanem inkább arra törekszünk, hogy az e területen jelentkező nemzetközi jogi fejleményeket azonosítsuk, illetve bemutassuk.

Kérjük, hogy amennyiben olyan fejleményekről van tudomása, amelyeket Ön szerint e hírlevélnek tartalmaznia kellene, azt tudassa velünk.

Üdvözlettel,

Louise Melling                                                                      Isabella Sankey

Jogi igazgató-helyettes, ACLU                                               Programigazgató, Liberty

Igazgató, Szabadságjogi Központ, ACLU

Az INCLO-ról: az International Network of Civil Liberties Organizations olyan jogvédő szervezetek hálózata, amelyek többek között a lelkiismereti szabadság és az egyenlő bánásmód területén végzik tevékenységüket. Az INCLO tagjai a következők: American Civil Liberties Union, Association for Civil Rights in Israel, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Egyptian Initiative for Personal Rights, Társaság a Szabadságjogokért, Irish Council for Civil Liberties, Kenyan Human Rights Commission,Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság).

A hírlevélszám itt érhető el magyarul (.pdf)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Drawing the Line

Freedom of religion and equality are fundamental rights, enshrined in human rights laws and constitutions around the world. This report, Drawing the Line: Tackling Tensions Between Religious Freedom and Equality, examines three interrelated aspects of these rights: religious freedom and equality for LGBT individuals, religious freedom and reproductive rights, and religious freedom as expressed through attire, hair, or other forms of religious appearance.

Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén III.

Kedves Barátaink!
Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén című hírlevél harmadik számát. Ebben a kiadványban az aktuális nemzetközi fejleményekről kívánunk hírt adni, köztük olyan bírósági ügyekről és jogalkotási lépésekről, amelyek a lelkiismereti szabadság vagy az egyenlő bánásmód területét, esetleg mindkettőt érintik.

Megjelent A határ meghúzása c. jelentés

A lelkiismereti szabadság és az egyenlőség olyan alapvető jogok, amelyeket az emberi jogi egyezmények és az egyes országok alkotmányai is részleteznek. „A határ meghúzása – A lelkiismereti szabadság és az egyenlőséghez való jog ütközéseinek kezelése” c. jelentés e jogok három, egymással összefüggő aspektusát vizsgálta: a lelkiismereti szabadság és egyenlőség az LMBT+ személyek viszonylatában; lelkiismereti szabadság és reprodukciós jogok; a viseletben, hajviseletben és más vallási külsőségekben megnyilvánuló lelkiismereti szabadság.