Barion Pixel TASZ | II.INCLO hírlevél: Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén

II.INCLO hírlevél: Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén

Kedves Barátaink!

Örömmel osztjuk meg veletek az International Network of Civil Liberties Organizations (INCLO) által megjelentetett ’Globális fejlemények a lelkiismereti szabadság és egyenlő bánásmód területén’ c. hírlevelének második számát. Hírlevelünkben a lelkiismereti szabadsággal, az egyenlő bánásmóddal, valamint e kettő metszéspontján található jogokkal kapcsolatos nemzetközi fejleményekre, köztük jogalkotói és jogalkalmazói lépésekre igyekszünk rávilágítani.

Első számunk februári megjelenése óta rengeteg dolog történt az egyes országok legfelsőbb bíróságain és a nemzetközi testületek háza táján. E történések olyan egymással összefüggő témákat érintettek, mint az intézmények ahhoz való joga, hogy kiálljanak a vallásszabadságért (Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok); a lelkiismereti szabadság és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés (Fülöp-szigetek, Egyesült Államok); vagy az egyházak állami elismerése és anyagi támogatása (Kanada, Magyarország, Írország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok). Reményeink szerint jelen hírlevélből körvonalazódik majd, hogy a különböző országokban milyen viták folynak jelenleg ezekben a kérdésekben. Ugyanakkor leszögezzük, hogy e kiadvánnyal nem a minden részletre kiterjedő, teljes körű tájékoztatás a célunk, hanem inkább arra törekszünk, hogy az e területen jelentkező nemzetközi jogi fejleményeket azonosítsuk, illetve bemutassuk.

Kérjük, hogy amennyiben olyan fejleményekről van tudomása, amelyeket Ön szerint e hírlevélnek tartalmaznia kellene, azt tudassa velünk.

Üdvözlettel,

Louise Melling                                                                      Isabella Sankey

Jogi igazgató-helyettes, ACLU                                               Programigazgató, Liberty

Igazgató, Szabadságjogi Központ, ACLU

 

Az INCLO-ról: az International Network of Civil Liberties Organizations olyan jogvédő szervezetek hálózata, amelyek többek között a lelkiismereti szabadság és az egyenlő bánásmód területén végzik tevékenységüket. Az INCLO tagjai a következők: American Civil Liberties Union, Association for Civil Rights in Israel, Canadian Civil Liberties Association, Centro de Estudios Legales y Sociales (Argentína), Egyptian Initiative for Personal Rights, Társaság a Szabadságjogokért, Irish Council for Civil Liberties, Kenyan Human Rights Commission,Legal Resources Centre (Dél-Afrika), Liberty (Egyesült Királyság).

A hírlevélszám itt érhető el magyarul (.pdf)

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.