Barion Pixel TASZ | Január 28. az adatvédelem világnapja – Olvasson a biztonságos Facebook-ozásról!

Január 28. az adatvédelem világnapja - Olvasson a biztonságos Facebook-ozásról!

A TASZ az adatvédelem világnapja alkalmából a Facebook-használat adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet. A felhasználók a Facebookon rengeteg személyes információt tesznek közzé magukról anélkül, hogy tudnák, hogy ahhoz nem csak az ismerőseik férhetnek hozzá. Olvassa el tájékoztatónkat, és szerkessze a TASZ segítségével az adatvédelmi beálításait. A Facebookon a TASZ ismerőseinek egy meglepő kvízzel kedveskedünk!

A Facebook használatkor sok-sok olyan információt osztunk meg az ismerőseinkkel, amelyeket ismeretleneknek nem szívesen árulnánk el. Képeket töltünk fel, világnézetről és ízlésvilágról árulkodó csoportokhoz, rajongói klubokhoz csatlakozunk. Ilyenkor személyes adatokat osztunk meg másokkal, azonban fontos arra figyelni, hogy illetéktelen emberek ne jussanak hozzá érzékeny információinkhoz. Különösen aggasztó, hogy fiatalkorúak olyan adatokat osztanak meg a 350 millió regisztrált taggal, amelyeket felnőtt fejjel esetleg megbánnak majd.

A magánszférát fontos értéknek tartó emberek számára igen meglepő volt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának és vezetőjének a közelmúltban tett kijelentése, amely szerint az adatvédelem eddigi korszakának vége, mert a világ megváltozott, és az emberek nem várnak el szigorú privacy védelmet.

A Facebook 2009. december 9-én jelentette be, hogy megújítja az adatvédelmi beállításokat. Amennyiben nem szántál kellő időt az egyéni beállításokra, és egy gombnyomással elfogadtad a fejlesztők által javasol beállításokat, most lehetőséged nyílik arra, hogy átlásd, hogy kik és milyen adataidhoz férnek hozzá.

1. Amennyiben nem vagy elégedett a személyes adataid védelmi szintjével, kövesd a rövid összefoglalónk útmutatásait arról, hogy milyen beállításokkal tudod a lehetőségekhez képest a legjobban óvni a magánszférádat. A rólad szóló információk egy bizonyos körének – a „publikusan látható információk” – nyilvánosságát nincsen lehetőséged korlátozni. Idetartozik a neved, a profil képed, a barátaid listája, a nemed, a csoportok és közösségek, amelyeknek tagja vagy, tartózkodási helyed. Amennyiben regisztrálsz, ezeket az adatokat mindenképpen látni fogja a 350 millió Facebook használó.

2. A „publikusan látható információhoz” – angol nyelvű felhasználás esetében: publicly available information – kívül eső adatok feletti rendelkezésedhez már több lehetőséged van. A „Beállítások” menüpontban az „Adatvédelem” alpontban van lehetőséged szerkeszteni a személyes adataidhoz való hozzáférést. Három beállítási lehetőséget kínál a Facebook: 1. „Mindenki” 2. „Ismerősök ismerősei” 3. „Csak ismerősök” Az „Adatlap információ” pontba belépve (pontos útvonal tehát: Beállítások – Adatvédelem – Adatlap információ) van lehetőséged a legtöbb személyes adatodhoz való hozzáférés beállítására. Itt van lehetőséged beállítani, hogy mindenik vagy csak ismerőseid vagy ismerőseid ismerősei nézzék meg például a fényképeidet, videóidat, bejegyzéseidet, hozzászólásaidat, stb. Amennyiben mindenki számára engedélyezed a hozzáférést, úgy a „publikusan látható információhoz” hasonlóan az összes Facebook felhasználó megtekintheti képeidet, barátaidnak, családodnak, párodnak szóló bejegyzéseidet. „Ismerősök ismerősei” esetében azoknak az embereknek van lehetősége az adataidban – és ezáltal a magánéletedben – turkálnia, akik a visszaigazolt kapcsolataid ismerősei. Ez a beállítás is lehetővé tesz, hogy számodra ismeretlen vagy nem kívánatos személyek tudjanak meg rólad érzékeny adatokat. A „Csak ismerősök” beállításkor kizárólag az általad visszaigazolt személyeknek engedsz hozzáférést. Itt is lehetőség van további korlátozásokra, ezt a „Testreszabás” opciónál teheted meg. Ez abban az esetben praktikus, ha ismerőseid hozzáférési lehetőségei között szeretnél differenciálni: bejelöl például egy olyan személy, akit vissza szeretnél igazolni, de azt már nem szeretnéd, hogy a fényképalbumaidat nézegesse, akkor a „Testreszabás” segítségével elzárhatod ettől. 3. Amennyiben automatikusan egy gombnyomással elfogadtad a 2009. decemberében bevezetett és a fejlesztők által ajánlott adatvédelmi beállításokat, akkor az adatlap információidat a következőképpen osztod meg:

 
    1. „Mindenki”: magamról; család és kapcsolat; tanulmányok és munkahelyek; általam írt bejegyzések
    2. „Ismerősök ismerősei”: fotóim, videóim; születésnap; vallási és politikai nézetek
    3. „Csak ismerősök”: elérhetőségek (Ez az adatkör nem az „adatlap információk” között található, hanem egy külön alpont az „adatvédelem” menüben. Útvonal: Beállítások – Adatvédelem – Elérhetőségek)
 
Láthatod, hogy a fejlesztők által ajánlott beállítások lehetővé teszik, hogy például a „postjaidat” (legyen az egy egyszerű hozzászólás vagy egy fénykép), bárki megismerheti. 2009. december 9. után feliratkozott felhasználók esetében automatikusan így vannak az adatvédelmi beállítások, de ezen a bármikor változtathatsz.
 
 
Itt láthatod azt, hogy milyen az adatvédelmi beállításod, ha elfogadtad a Facebook fejlesztőinek javaslatát vagy 2009. december 9. után regisztráltál:
 
 
Magamról
Ez a beállítás az adatlapod "Magamról" leírására vonatkozik
Személyes információk
Érdeklődési kör, Szabadidős tevékenységek, Kedvencek
Születésnap
Születés napja és éve
Vallási és politikai nézetek
Család és kapcsolat
családtagok,családi állapot,érdeklődés és kit keres:
Tanulmányok és munkahelyek
Iskolák, főiskolák/egyetemek és munkahelyek
Fotóim, videóim
Fotók és videók, melyeken megjelöltek
Fényképalbumok
Általam írt bejegyzések
Alapértelmezett beállítás az állapotfrissítésekhez, hivatkozásokhoz, jegyzetekhez, fényképekhez és videókhoz, melyeket közzéteszel
Engedélyezem az ismerőseimnek, hogy írhassanak az Üzenőfalamra.
Az ismerőseim írhatnak az Üzenőfalamra
Ismerősök megjegyzései
Állítsd be, ki láthatja az ismerőseid által az adatlapodra írt bejegyzéseket
Hozzászólások a bejegyzéshez
Állítsd be, ki írhasson hozzászólást a bejegyzésekhez, melyeket létrehoztál
 
 
 
Itt láthatod azt a beállítást, amit abban az esetben javasolunk, ha fontosnak tartod a magánszférád védelmét.
 
 
Magamról
Ez a beállítás az adatlapod "Magamról" leírására vonatkozik
Személyes információk
Érdeklődési kör, Szabadidős tevékenységek, Kedvencek
Születésnap
Születés napja és éve
Vallási és politikai nézetek
Család és kapcsolat
családtagok,családi állapot,érdeklődés és kit keres:
Tanulmányok és munkahelyek
Iskolák, főiskolák/egyetemek és munkahelyek
Fotóim, videóim
Fotók és videók, melyeken megjelöltek
 
Fényképalbumok
Általam írt bejegyzések
Alapértelmezett beállítás az állapotfrissítésekhez, hivatkozásokhoz, jegyzetekhez, fényképekhez és videókhoz, melyeket közzéteszel
Engedélyezem az ismerőseimnek, hogy írhassanak az Üzenőfalamra.
Az ismerőseim írhatnak az Üzenőfalamra
Ismerősök megjegyzései
Állítsd be, ki láthatja az ismerőseid által az adatlapodra írt bejegyzéseket
Hozzászólások a bejegyzéshez
Állítsd be, ki írhasson hozzászólást a bejegyzésekhez, melyeket létrehoztál
 
     
 
4.
Az új adatvédelmi alapbeállítások az Ismerősök listáját „publikusan látható információként” kezeli. Egy kicsit elrejtve – tehát nem az adatvédelmi beállítások között – azonban van lehetőséged az ismerőseid listájának megismerhetőségét is korlátozni. Belépsz az „Adatlapodba”, akkor a bal oldalon találsz az „ismerősök” blokk mellett egy kis ceruza ikont. Erre kattintva felugrik egy kis ablak, ahol a „Barátok lista mutatása mindenkinek” ablakból egy kattintással eltüntethető a pipa, és így a publikus adataid közül kikerül a teljes Facebookos kapcsolati hálód. Ezt akkor érdemes így beállítanod, ha nem szeretnéd, hogy bárki kideríthesse rólad könnyedén, hogy kikkel tartod a kapcsolatot a Facebookon keresztül. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az alkalmazások (játékok, tesztek, stb.) elől még így sem zárhatod el ezt az információt!
 
Alkalmazások:
 
5.
A Facebookon rengeteg alkalmazás működik. Ide tartoznak például a tesztek, játékok. Ezeket nem a Facebook fejlesztői készítik, ezért a Facebook adatkezelési szabályait nem is kötelesek betartani. A megszerzett személyes adatokat korlátok nélkül használják fel: értékesíthetik cégeknek, odaadhatják állami szerveknek, stb. Azok az alkalmazások, amiket használsz, hozzá fognak férni a Facebook-os információidhoz. Például, egy ismertető alkalmazás azért használja fel a lakhelyedet, hogy a környékeden található szórakozóhelyet ajánljon. Ha meglátogatsz egy Facebook által megerősített alkalmazást vagy weboldalt, minden adatodhoz, melyet mindenki számára láthatóvá tettél, valamint a publikusan elérhető információidhoz is hozzá fog férni. (Ide tartozik a neved, a profilképed, a nemed, az aktuális lakhelyed, közösségi tagságaid, ismerőseid listája, és az oldalaid.) Ennek a kikapcsolására nincsen lehetőséged. Az alkalmazás az engedélyedet fogja kérni, ha további információkra van szüksége.
 
Az adataidhoz akkor is hozzáfér az alkalmazás, ha azt barátaid használják, te egyáltalán nem. Ilyenkor beállíthatod, hogy az alkalmazás milyen információkhoz férjen hozzá, azonban ilyen esetben is a nyilvánosan elérhető adataid, és a mindenki által megismerhető adataid láthatóak.
 
Az ismerőseid által használt alkalmazások esetében van lehetőséged korlátozni azt az adatkört, ami az alkalmazás készítői megkapnak a Te adatlapodról a Beállítások – Adatvédelmi beállítások – Alkalmazások és weboldalak – Beállítások módosítása útvonalon. Utóbbi menüpontra kattintva a következő ablak ugrik fel, amelyben az alapértelmezett beállítások így néznek ki:
·                                 Személyes információk (tevékenységek, érdeklődési kör, stb.)
·                                 Állapotfrissítések
·                                 Online jelenlét
·                                 Honlap
·                                 Család és kapcsolat
·                                 Tanulmányok és munkahelyek
·                                 Videóim
·                                 Linkjeim
·                                 Feljegyzéseim
·                                 Fényképeim
·                                 Fényképeim és videóim
·                                 Magamról
·                                 A születésnapom
·                                 Lakhelyem
·                                 Vallási és politikai nézeteim
·                                
 
Azok az adatok, amelyek mellett van pipa, hozzáférhetőek. A pipákra kattintva korlátozhatod az adataid megosztását. A neved, profilképed, nemed, tartózkodási helyed, hálózati kapcsolataid, barátaid listája és azok az oldalakat, amelyeknek rajongója vagy így is megismeri az alkalmazás készítője. Arra figyelj, hogy abban az esetben, ha az adatlap beállításaid között egy bizonyos adatkört „mindenki” számára megismerhetővé teszel, akkor az a beállítás felülírja az alkalmazások külön beállításait. Például az adatlap beállításoknál mindenki számára megismerhetővé teszed azt, hogy párkapcsolatban vagy, ellenben az alkalmazásoknál a pipát kiszeded a „család és kapcsolat” alpontból, akkor az alkalmazás tudni fogja, hogy te egyedülálló vagy, vagy éppen párkapcsolatban élsz.
 
 
5.
Keresés
 
Itt állíthatod be, hogy a kereső motorok hozzáférjenek a nyilvánosan elérhető információdhoz, és azokhoz, amelyeket mindenki számára láthatóvá teszel, és azt, hogy ki ismerheti meg a saját keresési eredményeidet. Útvonal: Beállítások – Adatvédelmi beállítások – Keresés.  
 
 
Facebook Keresés találati lista
Ki láthatja a keresési eredményeidet a Facebookon
Nyilvános Keresés eredményei
Ez a beállítás engedélyezi, hogy a kereső motorok hozzá férjenek publikusan látható információihoz, és azokhoz, amelyeket mindenki számára láthatóvá tesz. Ez nem tartalmazza azokat az információkat, amelyeket csak a barátaival, vagy azok barátaival oszt meg. előnézet
Engedélyezem
 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.