Jogvédők kritizálják a kormány közbiztonsági törvénycsomagját

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetek szerint a Kormány közbiztonság javítását célzó törvénycsomagja átgondolatlan és indokolatlan. A törvénycsomag nem magyarázható szigorításokat tartalmaz, és ellentétes Magyarország nemzetközi szerződésekbe foglalt kötelezettségvállalásaival. A két szervezet ezért a törvényjavaslat visszavonását kéri a Kormánytól és az előterjesztő Belügyminisztériumtól.

1.    A szabálysértési jog nem lehet szigorúbb, mint a büntetőjog.
A Javaslat felborítja az összhangot a szabálysértési és a büntetőjog között, mert olyan megoldásokat vezetne be a szabálysértésekre, melyek alkalmazására a büntetőjogban sincs példa, ugyanakkor az elkövetők és a sértettek közötti közvetítői eljárásokat, melyek a büntetőjogban ismertek, nem alkalmazza.

2.    Szabálysértések esetén az elzárás büntetés széles alkalmazása indokolatlan és átgondolatlan.
A törvényjavaslat tulajdon elleni szabálysértések és a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel esetén bevezeti az elzárás büntetés alkalmazhatóságát. A szabadság megvonása néhány ezer forint kárértékű szabálysértéseknél szükségtelen és aránytalan. Az elzárás büntetés a legdrágább szankcióforma, és a hazai börtönök jelenleg is túlzsúfoltak. Semmilyen elfogadható indok nem hozható fel arra, miért volna szükség ezekre a szigorításokra.

3.    A fiatalkorúak elzárás-büntetése jogsértő és elfogadhatatlan.
18 év alatti gyermekeket kis kárértékű szabálysértések miatt elzárás büntetéssel szankcionálni ellentétes a Gyermekek Jogairól Szóló New York-i Egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival. A szabálysértést elkövető fiatakorúaknak segítségre és asszitenciára van szükségük, nem pedig arra, hogy jelentéktelen súlyú cselekményükért több hétre megfosszák őket szabadságuktól.

4.    A bírósági titkárok nem vehetnek át bírói feladatokat.
Az a tény, hogy a Kormány annak érdekében, hogy szabálysértési ügyekben bírósági titkárok is eljárhassanak, kész az Alkotmány módosítására, nem teszi a bírósági titkárok jogkörébe utalt szabálysértési határozathozatalt elfogadhatóvá. A bírósági titkárok nem rendelkeznek a bírói függetlenség alkotmányos követelményével, önálló eljárásra feljogosítani őket alkotmányellenes, és nemzetközi emberi jogi elveket sért.


A TASZ és Magyar Helsinki Bizottság közös álláspontját elolvashatja itt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Abszurd indokokkal utasította el az ügyészség Hadházyék feljelentését, a képviselők új eljárást indítanak segítségünkkel

Az ügyészség újra elutasította az MTVA-ban bántalmazott képviselők feljelentését. Három országgyűlési képviselő, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László a mi segítségünkkel újabb büntetőeljárást indít.

Velencei Bizottság: Elfogadhatatlan ebben a formában a civiltörvény

A Velencei Bizottság nyilvánosságra került előzetes véleménye alapján kijelenthető, hogy ha a Kormány eleget akar tenni a Bizottság véleményében foglaltaknak, akkor nem lehet a törvényt még a tavaszi ülésszakban elfogadni: a vélemény számos ponton aránytalan jogkorlátozásra hívja fel a figyelmet és elengedhetetlennek tartja a széles körű, valódi konzultációt. A törvényjavaslatról ezen az oldalon tudhat meg többet.

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.