Kirakatrazziáktól nem lesz biztonságosabb az éjszakai élet

Nagyszabású razzia zajlott június közepén a fővárosi bulinegyedben – 900 főt igazoltattak, 93 kereskedelmi egységet és 90 autót ellenőriztek a rendőrök három nap alatt. A fokozott ellenőrzés legfeljebb arra volt jó, hogy jelentős költséggel pillanatképet nyújtson az éjszakai életről, de annak befolyásolására tökéletesen alkalmatlan.

Újra és újra fizetünk ugyanazért a leckéért

Két évvel ezelőtt közérdekűadat-igényléssel fordultunk a rendőrséghez azután, hogy a Corvintető bezáratásához vezető razzián hét embert előállítottak kábítószer miatt. A válaszból megtudtuk, hogy az akció a BRFK számára 1,1 millió forintba került, de ebben még nincsenek benne a Készenléti Rendőrség költségei, amiről nem kaptunk tájékoztatást. Sejthető, hogy egy háromnapos, 93 üzletre és autósokra is kiterjedő razzia ennek a többszörösébe került, miközben semmivel sem hozott több eredményt.

A bulinegyedben összesen nagyjából egy tucat embert állítottak elő garázdaság, drog és ittas vezetés miatt, illetve négy körözött személyt sikerült azonosítani. Kábítószer-birtoklás miatt hat, kereskedelem miatt két főt állítottak elő, utóbbiak alighanem kisstílű dílerek lehettek. Ha azt vesszük, hogy a fiatal felnőttek 18 százaléka próbált ki és 5 százalékuk használ aktuálisan kábítószereket (), illetve tudjuk azt, hogy leggyakrabban a szórakozás velejárója a droghasználat, akkor kifejezetten alacsony hatásfokúnak kell minősítenünk az akciót, hiszen az igazoltatottak kevesebb, mint 1 százalékánál találtak kábítószert.

Évek óta hangoztatjuk, hogy a hasonló kirakatintézkedések csak véletlenszerű eredményt hoznak és alkalmatlanok arra, hogy érdemi hatást gyakoroljanak az éjszakai élet biztonságára. A legjobb példa erre az utóbbi időkből a Fészek Kulturális Klub esete, ahol tavaly áprilisban egy héten belül három alkalommal razziáztak a rendőrök. Ha a razziának valóban lenne bűnmegelőző hatása, akkor a második és harmadik alkalommal már nem találtak volna ismét több tucat droghasználót.

A rendőrségi akciók és a büntetés nem helyettesíti a drogprevenciót

A magyarországi drogpolitika mindig a többszörösét fordította bűnüldözésre, mint megelőzésre és kezelésre együttvéve. A 2010-es drogstratégia visszavonása óta kevés kétség fér ahhoz, hogy a Fidesz a korábbinál is nagyobb előnyben részesíti a büntetőjogi szemléletet. Az utóbbi évtizedben a prevencióval foglalkozó szervezetek nagy része kiszorult az iskolákból, miközben a kormány rendelettel próbálta biztosítani(), hogy a rendőrség iskolai bűnmegelőző programja élvezzen előnyt.

Szintén a rendészeti szemlélet nyilvánul meg a 2013-ban felvetett iskolarendőrséggel és az idén bevezetendő iskolaőrséggel kapcsolatban is, miközben a jövő évi költségvetésből egyszerűen kimaradt a drogmegelőzés tétele. Miközben gyakorlatilag egész Európa a megelőzésen, tájékoztatáson, segítségen, ártalomcsökkentésen és emberi jogokon nyugvó drogpolitikát követ, itthon az idő kereke visszafelé forog és lassan az üldözés lesz az egyetlen eszköz, amivel a droghasználatot kezelni próbálja az állam.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az állam nagyszabású rendőrségi akciókkal kívánja biztonságosabbá tenni az éjszakai életet, miközben a szakmai feltételek megteremtésével vajmi keveset törődik. A drogstratégiában kitűzött olyan hangzatos célokból, mint a „biztonságos szórakozás feltételeinek megteremtése a szórakozóhelyek személyzetének képzésével, a szórakozóhelyeken támogató szolgáltatások biztosításával” jóformán semmi sem valósult meg.Továbbra is a bizonyítékalapú drogpolitikai beavatkozásokat sürgetjük, amelynél az érdemi tevékenységek a fiatalok egészségét és biztonságát szolgálják, a rendőrségi akciók pedig nem a szórakozó fiatalok, hanem a terjesztők ellen irányulnak. Közérdekű adatigénylésekkel fogjuk kikérni, hogy az adófizetők számára mennyibe kerültek a bulinegyedre irányuló rendőrségi akciók.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A Drogmentes Maraton valós veszélyei

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is országos körútra indult a Drogmentes Maraton, amely elvileg a hazai droghelyzeten hivatott javítani. Az elért gyerekekre és családjaikra azonban nem csak a szakmai szemszögből kifejezetten káros üzenetek veszélyesek, hanem az is, hogy a mozgalom mögött a beszervezéseiről híres Szcientológia Egyház áll.

Felelős városi drogpolitikákat!

Egyetlen méret sem felel meg mindenkinek - helyi szintű megoldásokra van szükség! Ez volt az egyik fő tanulsága a 2010 októberében Prágában rendezett „Városi drogpolitikák egy globalizált világban” konferenciának. Bő öt év elteltével ideje volt áttekinteni, hogy milyen jó példák, vagy épp aggasztó tendenciák figyelhetők meg az európai városokban és megerősíteni a korábbi elköteleződést a helyi megközelítések alkalmazására. Ez hívta életre az esemény folytatását februárban, melynek ezúttal Varsó adott otthont.

Józan ember nem beszél drogmentes világról

A Magyar ENSZ Társaság drognapi ülése az ENSZ tízéves drogstratégiájával foglalkozott. A Magyar ENSZ Társaság a drogellenes világnap alkalmából június 26-án pénteken “Az ENSZ új, tízéves globális drogstratégiája: a döntés és az út odáig” címmel ülésezett. Mint korábban már beszámoltunk róla, márciusban az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) magas szintű találkozót tartott Bécsben, ahol a kormányok képviselői cseréltek eszmét az elmúlt 10 év drogkontroll-politikájának sikereiről és kudarcairól.