KISOKOS: Az én fogyatékossággal élő gyerekemnek is jár oktatás!

Számos hozzánk forduló szülő küzd azzal, hogy a magatartászavaros, nehezen kezelhető, sajátos nevelési igényű (“SNI-s”) gyerekét nem fogadják az iskolában, vagy csak épp hogy megőrzik, de nem kapja meg a számára előírt és szükséges fejlesztéseket, oktatást.

Ilyenkor a szülők kénytelenek saját zsebből kifizetni a gyógypedagógiai fejlesztést, a gyógytornát, miközben ezt rengetegen nem engedhetik meg maguknak, és egyébként is az állam feladata minden gyermeknek megadni a közoktatást. Számos szülő pedig kénytelen feladni munkáját, hiszen iskola híján, valakinek otthon kell maradnia a magántanulóvá váló gyermekkel.

Parnerszervezetünk, a CSEVE csoport éppen ilyen kérdésekre állított össze egy kisokost, hiszen maguk is érintett szülők, akiknél jobban senki nem tudja, hogy melyek a tipikus jogsértések, és hogy mit tehetnek, hova fordulhatnak az érintett, tenniakaró családok.


Az alábbi segédletet a CSEVE csoport a TASZ szakértőinek segítségével, az ombudsmani jelentések (SNI-s gyerekek oktatásáról; súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekek oktatásáról) legfontosabb pontjait követve állították össze. A nagyon rövid, érthető, formanyomtatványokat és tippeket is tartalmazó kisokost nagy szeretettel ajánljuk minden érintett szülőnek.

KISOKOS →

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyílt levél a képviselőknek: Lesz szabad karácsonya az otthonápoló családoknak?

Tisztelt Képviselő!

Alulírott érintett szülők és szervezeteink azt kérjük Öntől, hogy az idei karácsonyi pénzosztáskor gondoljon ránk, a fogyatékossággal élőkre, az egészségügyi állapotuk miatt segítségre szorulókra, az otthonápoló családtagokra, és szociális szakemberekre. Kérjük, hogy az idei évben fel nem használt költségvetési forrásból a házi segítségnyújtást és a támogató szolgálatokat bővítsék ki, illetve a rendszerben dolgozó, áldozatos munkát végző szakemberek bérrendezését tekintsék elsődleges feladatuknak!

Ahogy azt alább láthatja, ezen szolgáltatások bővítése hozzávetőlegesen 60-70 milliárd forint forrást igényel, miközben csak tavaly karácsony előestéjén ennél több pénzt osztott ki a kormány egyéb célokra.

Kérjük Öntől azt is, hogy lehetősége szerint közvetítse kérésünket az ország politikai vezetése felé, például szólaljon fel a parlamentben a karácsony előtti ülések valamelyikén.

Hogyan tudom megszerezni a gyámügyi és egészségügyi irataimat?

Sokan fordulnak hozzánk

- gyermekvédelmi ügyekben: amikor valakinek gyermekjóléti alapellátásba, vagy védelembe veszik a gyermekét, esetleg kiemeléssel fenyegetik vagy ki is emelik a gyermekét a családból.

- gondnoksággal kapcsolatos ügyekben: amikor valaki szeretné megszüntetni a gondnokságot, vagy szeretne kiköltözni az intézetből.

Ahhoz, hogy az ilyen ügyekben el lehessen járni, szükség van iratokra. Mi is akkor tudunk jogi tanácsot nyújtani Önnek, hogyha elolvastuk az iratokat.

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.