KISOKOS: Az én fogyatékossággal élő gyerekemnek is jár oktatás!

Számos hozzánk forduló szülő küzd azzal, hogy a magatartászavaros, nehezen kezelhető, sajátos nevelési igényű (“SNI-s”) gyerekét nem fogadják az iskolában, vagy csak épp hogy megőrzik, de nem kapja meg a számára előírt és szükséges fejlesztéseket, oktatást.

Ilyenkor a szülők kénytelenek saját zsebből kifizetni a gyógypedagógiai fejlesztést, a gyógytornát, miközben ezt rengetegen nem engedhetik meg maguknak, és egyébként is az állam feladata minden gyermeknek megadni a közoktatást. Számos szülő pedig kénytelen feladni munkáját, hiszen iskola híján, valakinek otthon kell maradnia a magántanulóvá váló gyermekkel.

Parnerszervezetünk, a CSEVE csoport éppen ilyen kérdésekre állított össze egy kisokost, hiszen maguk is érintett szülők, akiknél jobban senki nem tudja, hogy melyek a tipikus jogsértések, és hogy mit tehetnek, hova fordulhatnak az érintett, tenniakaró családok.


Az alábbi segédletet a CSEVE csoport a TASZ szakértőinek segítségével, az ombudsmani jelentések (SNI-s gyerekek oktatásáról; súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekek oktatásáról) legfontosabb pontjait követve állították össze. A nagyon rövid, érthető, formanyomtatványokat és tippeket is tartalmazó kisokost nagy szeretettel ajánljuk minden érintett szülőnek.

KISOKOS →

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hogyan tudom megszerezni a gyámügyi és egészségügyi irataimat?

Sokan fordulnak hozzánk

  • gyermekvédelmi ügyekben: amikor valakinek gyermekjóléti alapellátásba, vagy védelembe veszik a gyermekét, esetleg kiemeléssel fenyegetik vagy ki is emelik a gyermekét a családból.
  • gondnoksággal kapcsolatos ügyekben: amikor valaki szeretné megszüntetni a gondnokságot, vagy szeretne kiköltözni az intézetből.

Legalább 40 iskolába jut el a MONDO jogtudatosító program

Sikeres volt közösségi gyűjtésünk. A kampány vége előtt két héttel, 128 támogató segítségével jött össze csaknem egymillió forint arra, hogy a MONDO tanároknak szóló workshopja legalább 40 iskolába eljusson. Most keressük az iskolákat, amik nyitottak arra, hogy a MONDO oktatási segédeszközként a mindennapi tanításba bekerülhessen, és így több ezer gyerek kezdjen el tanulni a saját jogairól.

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.