Kunyhóbontás következmények nélkül

A Város Mindenkié csoporttal közösen véleményeztük a Belügyminisztérium legújabb rendeletét, amelynek egyértelmű célja, hogy következmények nélkül lehessen az engedély nélkül épült kunyhókat és a bennük talált ingóságokat megsemmisíteni.

A jogszabály álláspontunk szerint súlyosan alapjogsértő: sérti a magánélethez, valamint a tulajdonhoz való jogot, mivel lehetővé teszi, hogy a hajléktalan emberek saját kezűleg épített kunyhóit lebonthassák, egyúttal biztosítja azt is, hogy személyes dolgaikat jogkövetkezmények nélkül megsemmisíthessék.

A Tervezet továbbá szembe megy az Emberi Jogok Európai Bírósága Yordanova and others v. Bulgaria ügyben hozott ítéletével, az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Bizottsága 7. számú Általános Jelentésében foglaltakkal, valamint az alapvető jogok biztosa AJB-3513/2012 számú jelentésével is.

A részletes véleményt itt olvashatja el.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tegyek, ha diszkrimináltak?

Mit jelent a diszkrimináció? Mit nevezünk védett tulajdonságnak? Ki kérheti az eljárás megindítását? Mit kell bizonyítani? Ezekre és további hasonló kérdésekre találod meg itt a választ.

Miskolc függessze fel a kilakoltatásokat!

A cigányellenes politika abbahagyására, a miskolci Számozott utcák lakóinak emberhez méltó elhelyezését szolgáló intézkedési terv mielőbbi kidolgozására, valamint a kilakoltatások felfüggesztésére szólítja fel a városvezetést a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a Roma Parlament elnöke, több jogvédő civil szervezet és független szakember.

Kocsis Máté megint válaszolt

Korábban Kocsis Máténak való közérdekű adatigénylésre kértük Önöket, a hajléktalanügyi referens válaszolt a LÉLEK programmal és a megbizatásával kapcsolatos kérdéseinkre. Azonban még mindig nem reagált a hajléktalanság kriminalizálását jelentő jogszabályok visszavonását érintő kérdéseinkre.