Lehet-e a miniszterelnök házánál tüntetni?

A TASZ szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását. A miniszterelnök védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre lehet. A határozat nem felel meg ennek az alapelvnek.

Az elnagyoltan megfogalmazott határozat alkalmas lehet arra, hogy egy hónapra előre megakadályozza a tüntetni vágyó polgárok gyülekezési szabadságának gyakorlását a főváros egyes részein. A rendőrségi határozat a XII. kerületi Cinege utca és környékének lezárást rendeli el „védett személy” ott tartózkodása miatt. A határozat szerint „a területzárás pontosan meghatározza a lezárt terület határait, így egyértelművé teszi, melyik az a terület, amely a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására rendelkezésre áll.” 

Hacsak nem egy, a közvélemény előtt ismeretlen védett személy, például Nicolas Sarkozy francia államfő titkos XII. kerületi látogatásáról van szó, akkor a védett személy Orbán Viktor miniszterelnök. Ő azonban nem most költözött a Cinege útra, hanem évek óta ott él, így érthetetlen, hogy miért éppen most indokolja a miniszterelnök ott tartózkodása az útlezárást. Amennyiben a TEK a sajtóban megjelent hírekre alapozta a határozatot, miszerint a rendvédelmi dolgozók egy csoportja tüntetni fog a Cinege utcában, akkor a döntése a gyülekezési jog előzetes, politikai alapú, éppen ezért megengedhetetlen korlátozásának minősül.

A gyülekezési törvény értelmében két okból lehet megtagadni egy tüntetés megtartását: ha a tüntetés a népképviseleti szerv vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné illetve, ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. Orbán Viktor Cinege utcai házánál egyik sem áll fenn. A miniszterelnöknek nem egy állampolgár a sok közül, hanem az a személy, akinek politikai tevékenységére vonatkozóan a kritikát tűrnie kell. A rendőrségnek nincs jogi lehetősége előzetesen lezárni, és a gyülekezés-mentes övezeteket kialakítania a miniszterelnök nyugalmának biztosítása érdekében.

A miniszterelnök háza előtti tüntetés egészen más jelentőséggel bírhat, mint egy fél kerülettel arrébb megrendezett, mindenki elől elrejtett rendezvény. Az Orbán Viktor háza előtti tüntetés nem azonos a miniszterelnök kerületében megrendezett tüntetéssel. Ezért a helyszínek megválasztása az alapjogukat gyakorolni vágyók szabad döntésén és nem a rendőrségen múlik.

A rendőrség „személy- és létesítménybiztosítási” határozatának célja még közvetve sem lehet a gyülekezési jog gyakorlásának megakadályozása.

A TASZ nem ismer olyan körülményt, amely a június 3-a és július 2 között a XII. kerületben szükségessé tenne ilyen kiterjedt útlezárást, amely megakadályozhatja a polgárokat gyülekezési joguk gyakorlásában. A Terrorelhárító Központ döntése önkényesen széles körű és közvetve alapvető jogok megengedhetetlen korlátozásának veszélyét veti fel. A jogellenes gyülekezési jog-korlátozás elkerülése érdekében a TASZ a határozat visszavonását kéri a rendőrségtől.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újabb eljárás Bácsfi Diána ellen

2005. május 3-án 10 órakor kezdődött Bácsfi Diána szabálysértési ügyének tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületében, miután április 30-án karlendítés és "fasiszta jellegű kifejezés" használata miatt a Magyar Jövő Csoport által szervezett rendezvényről a rendőrség előállította és szabálysértési őrizetbe vette. A rendezvényt a rendőrségnek bejelentették, de nyilvánosan nem volt meghirdetve, azon csak a Magyar Jövő Csoport tagjai vettek részt.

Alkotmánybíróság előtt támadtuk meg a gyülekezési jogot sértő bírói döntést

Az Alkotmánybíróság előtt panaszeljárásban támadta meg a TASZ azt a bírói döntést, amely megtiltotta a devizahitel-károsultaknak, hogy megtartsák a miniszterelnök házával szemközti járdaszakaszra bejelentett tüntetésüket. Indítványunk szerint a tiltás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a gyülekezési jogot, mert a bíróság félreértelmezte a „foglyul ejtett közönség” érvét, releváns szempontokat hagyott figyelmen kívül az alapjogi mérlegelésben, és nem járt el kellő alapossággal a gyülekezési jog legitim korlátainak értékelése során.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.