Másodfokon is kimondta a bíróság, hogy a TASZ nem sértette meg a HírTv jóhírnevét

Mai ítéletében megerősítette az első fok döntését a Fővárosi Ítélőtábla, és kimondta, hogy nem sértette a HírTv jóhírnevét, amikor a TASZ blogposztjában azt írta, hogy a HírTv Keresztmetszet című műsora manipulált, szándékosan félrevezette közönségét, alaptalanul vádaskodott és megsértette a hiteles újságírás alapszabályait.

Az ítéletet hozó bíróság egyszerűen eldönthetőnek és egyértelműnek nevezte az ügyet. Mivel a sérelmezett megnyilvánulások nyilvánvalóan az értékítélet kategóriájába tartoznak, és nem szélsőségesen sértőek, ezért a véleménynyilvánítás szabadságának védelme alatt állnak. Vagyis hiába érezte sértőnek vagy megalapozatlannak a HírTv a TASZ szavait, és hiába próbálta a bíróság előtt bizonyítani azok ellenkezőjét, a bíróság – nagyon helyesen – nem folytatott le bizonyítást a kérdésben. Az értékítéletek esetén erre nincs is lehetőség, hiszen az értékítéletek valóságtartalma nem bizonyítható.

A TASZ reméli, hogy a másodfok döntésével lezárul ez az alapvetően feleslegesen indult ügy, és a HírTv is belátja, hogy egy demokráciában el kell viselnie, ha kritizálják a műsorait.

Videónk az ítéletről:

Érdekes adaléka az ügynek, hogy a HírTv-t első fokon képviselő, sőt, még a fellebbezést is jegyző ügyvéd, Karas Mónika időközben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke lett.

A perben hozott elsőfokú ítéletről itt adtunk hírt. A Hír TV azért perelt be minket, mert több műsorukban is tagadták, hogy Gyöngyöspatán szegregáltan oktatnák a roma gyerekeket, amire reagálva filmet készítettünk és blogot írtunk a kisebbségi ombdusman által feltárt gyöngyöspatai iskolai szegregációról. Azóta az Egri Törvényszék az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány keresete alapján elsőfokú ítéletében már meg is állapította, hogy a cigány gyerekeket jogellenes elkülönítették az iskolában. Az iskolai szegregációs pernek a másodfokú tárgyalása idén ősszel lesz a Fővárosi Ítélőtáblán. Lejjebb pedig megtekintheti a témáról készült filmünket:

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Bíróság előtt is megvédi állításait a TASZ

Egy februári blogposztunkban arról számoltunk be, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában hátrányos megkülönböztetés éri a roma gyerekeket, miután a Hír tévé olyan riportokat készített, amelyekben ennek ellenkezőjét próbálta bizonyítani. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egyenesen perre ment a szegregáció megállapításáért. Blogposztunkban és filmünkben feltártuk és bizonyítottuk, hogy a Hír tévé félrevezeti nézőit. A Hír tévé ezután pert indított ellenünk jó hírnév megsértése miatt.

Miért nem lesz idén kampány?

A TASZ más jogvédő szervezetekkel közösen már korábban beszámolt róla, hogy a köztéri kampányolást rendező szabályozás átalakítása hogyan szűkíti azokat a felületeket, amelyeken politikai hirdetés helyezhető el. Az ezt követő fővárosi önkormányzati rendelet következtében pedig az idei kampányban gyakorlatilag nem lesz lehetőség ingyenesen vagy olcsón választási plakátokat elhelyezni.

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.