Meg kell előzni, hogy Németkér is Devecser sorsára jusson

Levélben fordultunk a paksi rendőrkapitányhoz azzal, hogy a rendőrség fordítson különös figyelmet a 2013. szeptember 26-ára Németkérre szervezett szélsőséges tüntetésre a jogsértések reális veszélyének fennállása miatt. Bízunk benne, hogy a rendőrség okult a 2012-es devecseri demonstráció tapasztalataiból és ezúttal meg tudja előzni, hogy a rendezvény erőszakba csapjon át.

Szeptember 26-ára a Jobbik szervezésében, a köztudottan cigányellenes Betyársereg és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom részvételével tüntetésre kerül sor Németkéren a „cigánybűnözés ellen”. A Betyársereg honlapján a tüntetésre mozgósító hír szerint a szervezők az etnikai alapú bűnözésre (a „cigányterrorra”) akarják felhívni a figyelmet. Továbbá a tüntetést hirdető oldalon a 2012. augusztus 5-én Devecserben tartott szélsőjobboldali demonstrációt nevezik meg jó példaként, ami a rendőrség jelenléte mellett fajult a helyi romák elleni erőszakos, jogsértő zavargássá. Mindezek miatt úgy gondoljuk, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a rendezvény elveszti békés jellegét vagy egyébként a németkéri roma lakosok alapvető jogainak sérelmével jár majd. Ezért levélben fordultunk az illetékes rendőrkapitányhoz annak érdekében, hogy segítsük a helyes jogértelmezést és ezzel hozzájáruljunk ahhoz, hogy a rendőrség megfelelően lássa el a rendezvények biztosítására, a bűnmegelőzésre, a közrend és közbiztonság, valamint az állampolgárok alapvető jogainak védelmére irányuló feladatait.

A rendőrségnek írt levelünket itt olvashatja.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.

Etnikai mocskolódás és megkövezés „békés jelleggel”

A Devecseren tartott szélsőjobboldali rendezvény „nem vesztette el a békés jellegét”, legalábbis ez derül ki a Belügyminisztérium leveléből, amelyben a civil szervezetek megkeresésére válaszolt a cigányellenes atrocitássorozatot tétlenül szemlélő rendőrök ügyében. A minisztérium szerint tehát a romák ellen uszító szónoklatok, a bakancsos masírozás, az ordenáré szitkozódás és a csoportos kődobálás még belefér.

Súlyos rendőrségi mulasztás Devecserben

Nyílt levél a belügyminiszterhez és az országos rendőr-főkapitányhoz a Jobbik és más szélsőjobboldali szervezetek részvételével megtartott devecseri tüntetés kapcsán, amit a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet álláspontja szerint a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia.