Megjelent a legújabb elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu oldalon megtekinthető a legújabb, szeptemberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

A www.jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján. A TASZ is részt vesz a monitorozásban, és az Eitv. (valamint a Házszabály) vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését vizsgálja az Országgyűlés honlapján.Nyolc hónap alatt jelentős javulást ért el a legtöbb minisztérium. Jelenleg négy minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjai. A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy az egyes minisztériumok az utóbbi két hónapban a honlapjukon közzétett jogszabály tervezetek véleményezésére mennyi időt szántak. A minisztériumokról további részleteket itt olvashat.A parlamenti bizottságok romló tendenciát mutatnak, csupán az állandó bizottságok fele teljesítette az Eitv-ből, valamint a Házszabályból eredő kötelezettségét. (A Házszabály 78.§ (3) bekezdésének értelmében a nyilvános bizottsági ülés hitelesített jegyzőkönyvét az Országgyűlés honlapján közzé kell tenni.) A bizottságokról további részleteket itt olvashat.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.