Megjelent a legújabb elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu oldalon megtekinthető a legújabb, szeptemberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

A www.jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján. A TASZ is részt vesz a monitorozásban, és az Eitv. (valamint a Házszabály) vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését vizsgálja az Országgyűlés honlapján.Nyolc hónap alatt jelentős javulást ért el a legtöbb minisztérium. Jelenleg négy minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjai. A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy az egyes minisztériumok az utóbbi két hónapban a honlapjukon közzétett jogszabály tervezetek véleményezésére mennyi időt szántak. A minisztériumokról további részleteket itt olvashat.A parlamenti bizottságok romló tendenciát mutatnak, csupán az állandó bizottságok fele teljesítette az Eitv-ből, valamint a Házszabályból eredő kötelezettségét. (A Házszabály 78.§ (3) bekezdésének értelmében a nyilvános bizottsági ülés hitelesített jegyzőkönyvét az Országgyűlés honlapján közzé kell tenni.) A bizottságokról további részleteket itt olvashat.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem dönthetnek vakon a bíróságok: jogunk van tudni, mire megy a közpénz

Egyre többször tapasztaljuk, hogy a bíróságok úgy mondanak ítéletet közpénz-költések eltitkolhatóságáról, hogy nem is ismerik meg azokat az adatokat, amelyek titkosításáról döntenek. Arról, hogy a titkosítás megalapozott-e, nem lehet vakon” dönteni, ahhoz muszáj megismerni az eltitkolni kívánt adatokat.

Öt tipp a kormánytól: hogyan tüntess el közpénzt Magyarországon

Hiába született a napokban egy fontos győzelem az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Magyarországon még mindig évekig takargathatja a kormány, hogy mire költi az adófizetők pénzét. Mutatjuk, hogyan trükközött az elmúlt négy évben a kormány jogszabályokkal, adókedvezményekkel és TAO-mutyival.

Kiderült, hogy a Médiatanács jogszerűtlenül rajzolta át a rádiós piacot

A Mérték Médiaelemző Műhely a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert nyert a Médiatanáccsal szemben, így kétévnyi pereskedés után végre beigazolódott a szervezetek gyanúja, miszerint a Médiatanács diszkriminatív eszközként használta a formai követelményeket a rádiós frekvenciák újrapályáztatása során és jogszerűtlenül, nem azonos szigorral kérte számon a pályázati követelmények teljesülését.