Barion Pixel TASZ | Megjelent a legújabb elektronikus információszabadság jelentés

Megjelent a legújabb elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu oldalon megtekinthető a legújabb, szeptemberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait, illetve az Országgyűlés honlapját vizsgálja.

A www.jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján. A TASZ is részt vesz a monitorozásban, és az Eitv. (valamint a Házszabály) vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését vizsgálja az Országgyűlés honlapján.

Nyolc hónap alatt jelentős javulást ért el a legtöbb minisztérium. Jelenleg négy minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapjai. A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy az egyes minisztériumok az utóbbi két hónapban a honlapjukon közzétett jogszabály tervezetek véleményezésére mennyi időt szántak. A minisztériumokról további részleteket itt olvashat.

A parlamenti bizottságok romló tendenciát mutatnak, csupán az állandó bizottságok fele teljesítette az Eitv-ből, valamint a Házszabályból eredő kötelezettségét. (A Házszabály 78.§ (3) bekezdésének értelmében a nyilvános bizottsági ülés hitelesített jegyzőkönyvét az Országgyűlés honlapján közzé kell tenni.) A bizottságokról további részleteket itt olvashat.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.