Megjelent a legújabb (VI.) elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu-n megtekinthető a legújabb, októberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait vizsgálja.

A jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján.


Némi javulás tapasztalható az Eitv. rendelkezéseinek érvényesülése szempontjából, mert az előző hónaphoz képest eggyel gyarapodott azoknak a minisztériumoknak a száma, akik betartják a törvény rendelkezéseit. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja mellett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium oldala felel meg teljesen az Eitv. előírásainak.


Az elemzés az előző hónaphoz hasonlóan kiterjedt a véleményezési határidők vizsgálatára is. Az Eitv. 10. § (3) bekezdésének értelmében „a véleményezési határidő a tervezet közzétételétől számított legalább tizenöt nap, sürgős esetben azonos a közigazgatási egyeztetés során megállapított határidővel.” A jelentés szerint a tervezetek döntő többségének egyeztetése gyorsított eljárásban történik, és van olyan minisztérium, amely nem adja meg a véleményezésre szánt határidőt, habár erre az Eitv. 10. § (2) bekezdése alapján köteles lenne. Továbbá volt olyan minisztérium, amely csupán egy napos véleményezési határidőt biztosított.Olvassa el a jelentést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.