Megjelent a legújabb (VI.) elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu-n megtekinthető a legújabb, októberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait vizsgálja.

A jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján.


Némi javulás tapasztalható az Eitv. rendelkezéseinek érvényesülése szempontjából, mert az előző hónaphoz képest eggyel gyarapodott azoknak a minisztériumoknak a száma, akik betartják a törvény rendelkezéseit. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja mellett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium oldala felel meg teljesen az Eitv. előírásainak.


Az elemzés az előző hónaphoz hasonlóan kiterjedt a véleményezési határidők vizsgálatára is. Az Eitv. 10. § (3) bekezdésének értelmében „a véleményezési határidő a tervezet közzétételétől számított legalább tizenöt nap, sürgős esetben azonos a közigazgatási egyeztetés során megállapított határidővel.” A jelentés szerint a tervezetek döntő többségének egyeztetése gyorsított eljárásban történik, és van olyan minisztérium, amely nem adja meg a véleményezésre szánt határidőt, habár erre az Eitv. 10. § (2) bekezdése alapján köteles lenne. Továbbá volt olyan minisztérium, amely csupán egy napos véleményezési határidőt biztosított.Olvassa el a jelentést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem dönthetnek vakon a bíróságok: jogunk van tudni, mire megy a közpénz

Egyre többször tapasztaljuk, hogy a bíróságok úgy mondanak ítéletet közpénz-költések eltitkolhatóságáról, hogy nem is ismerik meg azokat az adatokat, amelyek titkosításáról döntenek. Arról, hogy a titkosítás megalapozott-e, nem lehet vakon” dönteni, ahhoz muszáj megismerni az eltitkolni kívánt adatokat.

Öt tipp a kormánytól: hogyan tüntess el közpénzt Magyarországon

Hiába született a napokban egy fontos győzelem az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Magyarországon még mindig évekig takargathatja a kormány, hogy mire költi az adófizetők pénzét. Mutatjuk, hogyan trükközött az elmúlt négy évben a kormány jogszabályokkal, adókedvezményekkel és TAO-mutyival.

Kiderült, hogy a Médiatanács jogszerűtlenül rajzolta át a rádiós piacot

A Mérték Médiaelemző Műhely a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert nyert a Médiatanáccsal szemben, így kétévnyi pereskedés után végre beigazolódott a szervezetek gyanúja, miszerint a Médiatanács diszkriminatív eszközként használta a formai követelményeket a rádiós frekvenciák újrapályáztatása során és jogszerűtlenül, nem azonos szigorral kérte számon a pályázati követelmények teljesülését.