Barion Pixel TASZ | Megjelent a legújabb (VI.) elektronikus információszabadság jelentés

Megjelent a legújabb (VI.) elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu-n megtekinthető a legújabb, októberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait vizsgálja.

A jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján.

Némi javulás tapasztalható az Eitv. rendelkezéseinek érvényesülése szempontjából, mert az előző hónaphoz képest eggyel gyarapodott azoknak a minisztériumoknak a száma, akik betartják a törvény rendelkezéseit. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja mellett az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium oldala felel meg teljesen az Eitv. előírásainak.

Az elemzés az előző hónaphoz hasonlóan kiterjedt a véleményezési határidők vizsgálatára is. Az Eitv. 10. § (3) bekezdésének értelmében „a véleményezési határidő a tervezet közzétételétől számított legalább tizenöt nap, sürgős esetben azonos a közigazgatási egyeztetés során megállapított határidővel.” A jelentés szerint a tervezetek döntő többségének egyeztetése gyorsított eljárásban történik, és van olyan minisztérium, amely nem adja meg a véleményezésre szánt határidőt, habár erre az Eitv. 10. § (2) bekezdése alapján köteles lenne. Továbbá volt olyan minisztérium, amely csupán egy napos véleményezési határidőt biztosított.

Olvassa el a jelentést!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.