Megjelent a legújabb (VII.) elektronikus információszabadság jelentés

A www.jogalkotas.hu-n megtekinthető a legújabb, novemberi elektronikus információszabadság jelentés, amely a minisztériumok oldalait vizsgálja.

A jogalkotas.hu honlap folyamatosan figyelemmel kíséri a jogalkotás nyilvánosságát a minisztériumok honlapjain megjelenő információk, valamint az Elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (Eitv.) alapján.

Visszaesés tapasztalható az Eitv. rendelkezéseinek érvényesülése szempontjából, ugyanis az előző hónaphoz képest csökkent azoknak a minisztériumoknak a száma, akik betartják a törvény rendelkezéseit. Jelenleg - ahogy két hónappal ezelőtt - négy minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja felel meg teljesen az Eitv. előírásainak.

Az elemzés az előző hónapokhoz hasonlóan kiterjedt a véleményezési határidők vizsgálatára is. A jelentés szerint a tervezetek döntő többségének, közel háromnegyedének egyeztetése továbbra is gyorsított eljárásban történik.

További részleteket itt olvashat!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.