Barion Pixel TASZ | Mégsem változnak a közúti ellenőrzés szabályai

Mégsem változnak a közúti ellenőrzés szabályai

Néhány hete jelent meg egy sajtóhír arról, hogy jogszabály módosítás készül, mely szerint a közúti ellenőrzések során a rendőrök csak nyilvánvaló jogsértés esetén állíthatják félre a forgalomból a gépjárműveket. A cikk nyomán megkérdeztük a Belügyminisztériumot e kérdéssel kapcsolatos terveikről.

Kérdésünk nyomán a Belügyminisztérium Jogi Főcsoportfőnöksége szervezetünket arról tájékoztatta, hogy jelenleg nem foglalkoznak a közúti közlekedés során alkalmazott igazoltatás szabályaival. A TASZ rendkívül sajnálja, hogy a BM nem tervezi az indokolatlanul széleskörű igazoltatási gyakorlat megváltoztatását és nem készít ennek érdekében jogszabály módosítást. Sőt, a jövőben sajnos a fokozott közúti ellenőrzés állandósítására, és ennek következményeképp a cél nélküli igazoltatások számának növekedésére számíthatunk.

Kapcsolódó anyagok:
Kérem az iratait! – Magyar Hírlap
Közúti igazoltatás – a jövőben csak okkal? – Magyar Hírlap
Enyhítés helyett szigorított ellenőrzések – Magyar Hírlap

1.Freemen        

2005-04-13

Szevasztok.

Figyelemmel kísérvén a történetet, megállapítottam hogy rendszerváltás szükséges a rendőrség berkein belül is.
A BM fórumán is hosszas méltatlankodás folyik az ún. szúrópróbaszerű megállításos "meszeléses" rendőri ellenőrzés ellen, mert a közlekedési balesetek bekövetkezte  ellen hatástalan, viszont mint pótcselekvés, másra mint megfeszített munka látszatát keltésére, és a költségvetés pozíciójának erősítésére – nem alkalmas.
Egy hozzászóló remekül érzékeltette a "meszeléses" ellenőrzés jogi tarthatatlanságát, mondván  a diktatúrában megszokták az emberek hogy a hatóságnak mindig igaza van, de ha elképzelnénk hogy a rendőrség otthon is becsengetne időnként hogy körülnézzen -minden szabályos- e mint a gépjárműellenőrzésnél, akkor bizonyára nagy felzúdulás következne.

 És ez csakugyan így van.

A rendőrség szóvivője a Kossuth Rádió 16 Óra c. műsorában azt nyilatkozta:

"Összefoglalva azt tudom mondani, hogy amennyiben a jogalkotó úgy látja, hogy szűkíteni kell ezt a jogosítványt, vagy korlátozni a rendőröknek ezt az intézkedését, jogát, akkor természetesen meg fogja változtatni a jogszabályt, és hogyha ez megtörténik, akkor megint ugye előlép a rendőrség jogalkotó szerepe, és az alapján fog eljárni a rendőrség. Az egy másik kérdés – mondom még egyszer –, hogy mondjuk a körözött személyek elfogására milyen hatással lesz, vagy mennyiben nehezíti meg. "

Ez az álláspont tarthatatlan, senki nem gondolhatja komolyan hogy a rendőrség a szúrópróba szerű ellenőrzésekre alapoz(hatja)za a körözött bűnözők elfogását, ez  nonszensz.

nem zárom ki hogy véletlenül éppen elkapnak valakit, de erre nem lehet alapozni.

Majd folytatja:"Az alapjogról, ami a rendőrségi törvényben és a szolgálati szabályzatban benne van, nem akar lemondani a rendőrség, és ha ezt most szigorúan értelmezzük akkor is arról van szó, hogy végső soron minden esetben indokolt a megállítás, mert a közúti közlekedési baleseteknek több mint a kétharmada azért következik be, mert mondjuk nem megfelelő a gépkocsi biztonsága, persze közrejátszik a vezető felelőtlensége vagy ittassága is."

Ez sajnos szintén nem fedi a valóságot, mert a közúti balesetek összesen 1 százaléka ered a gépjárművek műszaki hibájából, -amit a megállításos módszerrel ellenőrizni lehet – bár egy futómű vagy rejtett fékcsőhibát a zöldkártya és kötelező biztosítás meglétére kiterjedő rendőri ellenőrés soha nem fog kideríteni.

Az én véleményem az hogy általános ás átfogó, rapid jogi, és szemléleti reformot kell a végrehajtani az állam összes területén.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.