Megszüntették a nyomozást a Meleg Méltóság Menetén történt támadásokkal kapcsolatban – a TASZ panasszal él

Méltóság Menete elnevezésű felvonulás résztvevőiként a TASZ munkatársai feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen közösség elleni izgatás és az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése miatt. A rendőrség most bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

A tavaly július 5-re szervezett Meleg Méltóság Menetét több fenyegetés érte, fórumokban és szélsőséges honalpokon fegyverkészítési tanácsok, támadásra való felszólítások jelentek meg. A megfélemlítés elérte célját, a felvonuláson alig pár száz ember vett részt. A Meleg Méltóság Menetén a résztvevőket rendőrsorfal és kordon védte az utcán összegyűlt felhergelt tömeg ellen. De még így sem lehetett elkerülni, hogy a tüntetőket kővel, tojással dobálják meg, és verbálisan fenyegessék. Nagyobb baj csak azért nem történt, mert a felvonulást annak teljes útvonalán nagy létszámú rendőri erők biztosították. A rendőrség most mégis megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy sem gyűlöletre uszítás, sem gyülekezési jog megsértése nem történt az utcán követ dobálók részéről. A rendőrség értelmezése szerint az, hogy a tüntetőket védő rendőröket megtámadják, nem ad alapot annak megállapítására, hogy valaki a tüntetőket erőszakkal akadályozta a tüntetésben. Ahogyan a fegyverkezésre felszólító és eredményes mozgósítás minősül gyűlöletre uszításnak és közösség elleni izgatásnak a rendőrségi határozat szerint. Idén február 1-én hatályba lépett a büntető törvénykönyv módosítása, amely épp a Meleg Méltóság Menetén történt atrocitások miatt került az Országgyűlés napirendjére. A törvény szigorúbb büntetéseket vezet be és többféle előkészületet is büntetni rendel. A TASZ már a módosítás kapcsán is jelezte: szigorítás helyett a büntető törvénykönyv betartása és az elkövetők felelősségre vonása megoldás. Továbbra is úgy látjuk: az új törvények semmit nem változtatnak majd a helyzeten, ha a rendőrség attitűdje nem változik és a diszkriminációt és a gyűlölet-bűncselekmények elszenvedői nem számíthatnak arra, hogy a rendőrség a nyomozás megszüntetése helyett vádemelési javaslattal él.

A rendőrség nyomozást megszüntető határozata letölthető innen.

A TASZ munkatársainak panasza letölthető innen.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Meg kell előzni, hogy Németkér is Devecser sorsára jusson

Levélben fordultunk a paksi rendőrkapitányhoz azzal, hogy a rendőrség fordítson különös figyelmet a 2013. szeptember 26-ára Németkérre szervezett szélsőséges tüntetésre a jogsértések reális veszélyének fennállása miatt. Bízunk benne, hogy a rendőrség okult a 2012-es devecseri demonstráció tapasztalataiból és ezúttal meg tudja előzni, hogy a rendezvény erőszakba csapjon át.

Megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.

Etnikai mocskolódás és megkövezés „békés jelleggel”

A Devecseren tartott szélsőjobboldali rendezvény „nem vesztette el a békés jellegét”, legalábbis ez derül ki a Belügyminisztérium leveléből, amelyben a civil szervezetek megkeresésére válaszolt a cigányellenes atrocitássorozatot tétlenül szemlélő rendőrök ügyében. A minisztérium szerint tehát a romák ellen uszító szónoklatok, a bakancsos masírozás, az ordenáré szitkozódás és a csoportos kődobálás még belefér.