Mondhatsz nemet Paksra!

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket (gyakorlatilag a honlap címe)? Bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az állami tulajdonú, közfeladatot ellátó, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domain nevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a regisztráció sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata. 

A kérdés innentől már politikai szabadságjogokat érint: egy állampolgár szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát sértené, ha ezen érvek alapján nem indíthatná be a honlapokat és ezáltal nem mondhatná el a véleményét a bővítés környezetvédelmi, nemzetbiztonsági és pénzügyi vonatkozásairól. 

Érveink rámutattak, hogy 

  • a bővítést végző cég közfeladatot lát el, az állam érdekében jár el, ekként erősebb bírálatot is el kell viselnie egy átlagos cégnél;
  • a jóhírnév sérelme nem áll meg: különbség van az egyén jóhírneve és a cég kereskedelmi jóhírnévhez fűződő érdeke között. Az egyének esetében a hírnév sérelme hatással lehet a méltóságra, cégek esetében ilyen lehetőség nincs;
  • a domain nevek már önmagukban a véleménynyilvánítás, a bírálat eszközei, így ha ezeket nem kapná meg, sérülne a véleménynyilvánításhoz való joga – ráadásul a domain neveket nem haszonszerzési célra használná;
  • a tisztességtelen piaci magatartás pedig azért nem valósulhat meg, mert egy magánszemély és egy monopolhelyzetben lévő társaság áll egymással szemben, akik egymásnak semmilyen értelemben nem versenytársai – sőt, a bővítésért felelős cégnek semmilyen versenytársa nincs!

Az Alternatív Vitarendezési Fórumon belül működő Tanácsadó Testület, mely a hasonló vitás ügyeket dönti el, ügyfelünknek adott igazat a jogvitában: döntése szerint a „Paks” nem közismert kereskedelmi név, és ezáltal az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem tagadható meg a más jogait nyilvánvalóan nem sértő és megbotránkozást nem keltő domain név használata. Azt is megállapította a testület, hogy a jóhírnevet nem sértik a választott domain-ek, azok a panaszost nem hozzák hátrányos helyzetbe – egyébként pedig a kritikus álláspontot kifejező címek regisztrációját nem tiltja a szabályzat, továbbá, hogy a panaszos és ügyfelünk nem egymás versenytársai. Végül pedig azt is kijelentette a testület, hogy a domain-ek nem megtévesztők, hiszen az oldalra látogató pont azt kapja, amit a név alapján elvár: a paksi bővítéssel kapcsolatos kritikákat. 

Egy különleges ügyben sikerült tehát megvédenünk a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, és ezentúl bárki bátran regisztrálhat állami vállalatokat kritizáló domaineket.  

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Rejtvény! (Ha csalódott, küldjön Ön is levelet!)

Ki mondta 2009 augusztusában, hogy "a homoszexualitás  mentális sérülés", valamint hogy "a homoszexuálisokat gyógyszerrel kéne kezelni"? 

A) Madison K. Prudens, a Jeget a Melegre! meleg-konvertáló nemzetközi közösség budapesti vezetője    

B) Látens Gyula ügyvéd, a Homofób Magyarok Világszövetségének elnöke  

C) Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő, a magyar parlament emberi jogokkal és kisebbségekkel foglalkozó bizottságának tagja, a Nők és férfiak társadalmi esélyegyenlősége albizottságának alelnöke.

A TASZ szerint az alapjogok korlátozása nem megoldás a szélsőséges magatartások ellen

A Kormány a szabadságjogok nyírbálásában látja a megoldást az eldurvult közélet és a kisebbségek ellen irányuló erőszakhullám megfékezéséhez. A TASZ álláspontja szerint az állam tehetetlenségét és inkompetenciáját jelzi, hogy már évek óta egyedüli megoldásként a jogszabályi szigorítást tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak ahelyett, hogy a hatályos jog következetes és szigorú alkalmazásának előmozdításán dolgozna. Véleményeztük az Alkotmány és a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett módosítását.

TASZ-feljelentések a Sirályban történtek miatt

A TASZ a múlt héten a Sirályban bemutatott színdarab támadói ellen feljelentéseket tett az illetékes hatóságoknál.