Barion Pixel TASZ | Mondhatsz nemet Paksra!

Mondhatsz nemet Paksra!

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket (gyakorlatilag a honlap címe)? Bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az állami tulajdonú, közfeladatot ellátó, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domain nevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a regisztráció sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata.

A kérdés innentől már politikai szabadságjogokat érint: egy állampolgár szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát sértené, ha ezen érvek alapján nem indíthatná be a honlapokat és ezáltal nem mondhatná el a véleményét a bővítés környezetvédelmi, nemzetbiztonsági és pénzügyi vonatkozásairól.

Érveink rámutattak, hogy

  • a bővítést végző cég közfeladatot lát el, az állam érdekében jár el, ekként erősebb bírálatot is el kell viselnie egy átlagos cégnél;
  • a jóhírnév sérelme nem áll meg: különbség van az egyén jóhírneve és a cég kereskedelmi jóhírnévhez fűződő érdeke között. Az egyének esetében a hírnév sérelme hatással lehet a méltóságra, cégek esetében ilyen lehetőség nincs;
  • a domain nevek már önmagukban a véleménynyilvánítás, a bírálat eszközei, így ha ezeket nem kapná meg, sérülne a véleménynyilvánításhoz való joga – ráadásul a domain neveket nem haszonszerzési célra használná;
  • a tisztességtelen piaci magatartás pedig azért nem valósulhat meg, mert egy magánszemély és egy monopolhelyzetben lévő társaság áll egymással szemben, akik egymásnak semmilyen értelemben nem versenytársai – sőt, a bővítésért felelős cégnek semmilyen versenytársa nincs!

Az Alternatív Vitarendezési Fórumon belül működő Tanácsadó Testület, mely a hasonló vitás ügyeket dönti el, ügyfelünknek adott igazat a jogvitában: döntése szerint a „Paks” nem közismert kereskedelmi név, és ezáltal az „üzleti tisztességre” hivatkozva nem tagadható meg a más jogait nyilvánvalóan nem sértő és megbotránkozást nem keltő domain név használata. Azt is megállapította a testület, hogy a jóhírnevet nem sértik a választott domain-ek, azok a panaszost nem hozzák hátrányos helyzetbe – egyébként pedig a kritikus álláspontot kifejező címek regisztrációját nem tiltja a szabályzat, továbbá, hogy a panaszos és ügyfelünk nem egymás versenytársai. Végül pedig azt is kijelentette a testület, hogy a domain-ek nem megtévesztők, hiszen az oldalra látogató pont azt kapja, amit a név alapján elvár: a paksi bővítéssel kapcsolatos kritikákat.

Egy különleges ügyben sikerült tehát megvédenünk a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát, és ezentúl bárki bátran regisztrálhat állami vállalatokat kritizáló domaineket.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.