Barion Pixel TASZ | Nem bűncselekmény a Hír TV kritizálása

Nem bűncselekmény a Hír TV kritizálása

A bíróság megszüntette azt a büntetőeljárást, amely a Hír TV feljelentése alapján indult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) három munkatársa és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) ügyvédje ellen. A bíróság szerint a feljelentettek nem követtek el bűncselekményt, amikor a Hír TV Gyöngyöspatáról szóló, az iskolai szegregációt tagadó műsorát bírálták.

2012. februárjában a TASZ az egyik blogján arról számolt be, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában szegregáltan oktatják a roma gyerekeket, amit a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa két jelentésében is megállapított. A TASZ filmet is készített, hogy cáfolja a Hír TV 2012. január 31-i Híradójában, majd a február 5-i Keresztmetszet című műsorában elhangzott állításokat. A Hír TV ugyanis mindkét műsorában kategorikusan kijelentette, hogy a gyöngyöspatai iskolában nem éri hátrányos megkülönböztetés a roma gyerekeket, és hazudik az, aki ennek ellenkezőjét állítja. A TASZ blogposztjában a kisebbségi ombudsman jelentésére és gyöngyöspatai romák személyes beszámolójára alapozva többek között azt állította, hogy a Hír TV manipulált, szándékosan félrevezette közönségét, alaptalanul vádaskodott és megsértette a hiteles újságírás alapszabályait.

A gyöngyöspatai általános iskolában megvalósuló etnikai szegregáció miatt a CFCF még 2011-ben indított pert. Az Egri Törvényszék a 2012. december 6-án hozott I. fokú, nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a gyöngyöspatai cigány iskolásokat szegregálják.  Farkas Lilla, az Alapítvány ügyvédje a TASZ filmjében a Hír TV Keresztmetszet című műsorát a kiegyensúlyozatlan műsorszerkesztés iskolapéldájaként értékelte.

A Hír TV a TASZ videója és blogposztja miatt nemcsak polgári pert indított, hanem büntető feljelentést is tett három TASZ munkatárs, valamint a CFCF ügyvédje ellen.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2013. április 16-án megszüntette a büntetőeljárást  azon az alapon, hogy a jogvédők nem követtek el bűncselekményt. “A bíróság a teljes szöveg és az inkriminált szövegrészek vizsgálata során megállapította, hogy a feljelentő által megjelölt (…) szövegrészletek nem tartalmaznak olyan tényállítást, amely – objektív mércével mérve – büntetőjogi szempontból alkalmas lenne a feljelentő becsületének csorbítására.” A bíróság kimondta továbbá: “A feljelentettek kijelentései az ő értékítéletüket, véleményüket tartalmazzák, amelyek – még ha sértőek is – alkotmányos védelem alatt állnak.” “(…) a bíróság álláspontja szerint, a videofilm és a cikk kifogásolt mondataiban valóban fellelhető kritikai megnyilvánulásokat a feljelentőnek el kell viselnie, illetve azokkal szemben a büntetőjog számára nem nyújt védelmet.”

A PKKB szerint a Hír TV vitathatatlanul közéleti szerepet betöltő orgánum, és mint ilyen, a 36/1994. AB határozat alapján kialakult ítélkezési gyakorlat értelmében a vele szemben, vagy tevékenységével összefüggésben megfogalmazott kritikát szélesebb körben köteles eltűrni, mintha ilyen szerepet nem töltene be. A bíróság szerint a sérelmezett állítások a jogszerűség határán belül maradtak, nem gyalázkodóak, nem becsmérlő jellegűek.

A TASZ egyetért a bíróság végzésében foglaltakkal. Külön örömre ad okot, hogy a bíróság a TASZ által a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt képviselt és a véleménynyilvánításhoz való jog megsértése miatt megnyert Uj kontra Magyarország ügyre hivatkozva felhívja a figyelmet arra, hogy egy gazdasági társaság kereskedelmi jóhírnévhez fűződő érdeke nélkülözi az erkölcsi dimenziót, ennek védelmére a büntetőjog nem megfelelő eszköz.

A bíróság végzése nem jogerős, kíváncsian várjuk, hogy a Hír TV megfellebbezi-e.

A Hír TV által indított polgári perben a Fővárosi Törvényszék I. fokú ítéletét 2013. május 23-án hirdeti ki.

 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.