Nem nyilvános az ENSZ Emberi Jogi Tanács felállításakor leadott magyar szavazat

Május 9-én állt fel az új testület, amely az ENSZ Emberi Jogi Bizottságát váltja fel. A TASZ a Külügyminisztériumnál érdeklődött arról, hogy Magyarország milyen szempontok figyelembe vételével, mely államokra adta a voksát. Mint ismeretes, a Tanácsba olyan országok is bekerültek, amelyek igen súlyos emberi jogi jogsértésekért felelősek, mint például Azerbajdzsán, Kína, Kuba, Oroszország, Szaúd-Arábia.

Közérdekű adatigénylésünkben a következőket kérdeztük és kértük:1. Magyarország delegációja az ENSZ közgyűlésen mely országokra szavazott az első, a második, illetve a harmadik választási fordulóban?2. Milyen kritériumok szerint értékelték a jelölt országok emberi jogi helyzetét a választást megelőzően?3. Kérjük, szíveskedjen a rendelkezésünkre bocsátani a fenti információkat tartalmazó dokumentumok másolatát, beleértve a magyar kormány illetékesei által az eljárás előtt és annak során készített feljegyzéseket, amennyiben azok kapcsolatban állnak azzal, hogy mit vettek figyelembe és hogyan értékelték azon országok emberi jogi helyzetét, melyekre Magyarország végül szavazatát adta.A dr. Somogyi Ferenc nevében küldött válaszlevélben az ország diplomáciai érdekeire hivatkozva csak a 2. kérdésre kaptunk választ. Az alábbi levelet olvasva azonban a minisztérium szempontjai érthetők, szépen kirajzolódik az információszabadság egyik paradoxona: néha maga a közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogunk veszélyeztethet más demokratikus értékeket.az ENSZ Emberi Jogi Tanács honlapjaaz ENSZ Emberi Jogi Tanács tagjai

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.