Barion Pixel TASZ | Nem nyilvános az ENSZ Emberi Jogi Tanács felállításakor leadott magyar szavazat

Nem nyilvános az ENSZ Emberi Jogi Tanács felállításakor leadott magyar szavazat

Május 9-én állt fel az új testület, amely az ENSZ Emberi Jogi Bizottságát váltja fel. A TASZ a Külügyminisztériumnál érdeklődött arról, hogy Magyarország milyen szempontok figyelembe vételével, mely államokra adta a voksát. Mint ismeretes, a Tanácsba olyan országok is bekerültek, amelyek igen súlyos emberi jogi jogsértésekért felelősek, mint például Azerbajdzsán, Kína, Kuba, Oroszország, Szaúd-Arábia.

Közérdekű adatigénylésünkben a következőket kérdeztük és kértük:

1. Magyarország delegációja az ENSZ közgyűlésen mely országokra szavazott az első, a második, illetve a harmadik választási fordulóban?

2. Milyen kritériumok szerint értékelték a jelölt országok emberi jogi helyzetét a választást megelőzően?

3. Kérjük, szíveskedjen a rendelkezésünkre bocsátani a fenti információkat tartalmazó dokumentumok másolatát, beleértve a magyar kormány illetékesei által az eljárás előtt és annak során készített feljegyzéseket, amennyiben azok kapcsolatban állnak azzal, hogy mit vettek figyelembe és hogyan értékelték azon országok emberi jogi helyzetét, melyekre Magyarország végül szavazatát adta.

A dr. Somogyi Ferenc nevében küldött válaszlevélben az ország diplomáciai érdekeire hivatkozva csak a 2. kérdésre kaptunk választ. Az alábbi levelet olvasva azonban a minisztérium szempontjai érthetők, szépen kirajzolódik az információszabadság egyik paradoxona: néha maga a közérdekű adatok megismeréséhez való alkotmányos jogunk veszélyeztethet más demokratikus értékeket.

az ENSZ Emberi Jogi Tanács honlapja

az ENSZ Emberi Jogi Tanács tagjai

 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.