Barion Pixel TASZ | Nyílt levél a miniszterelnökhöz

Nyílt levél a miniszterelnökhöz

2006. május 16-án a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy az elmúlt négy évben a politikai szabadságjogokat súlyosan korlátozó, belügyi kormányzat élén álló Lamperth Mónikának ne biztosítson helyet a most megalakuló kormányban.

Gyurcsány Ferenc

a Magyar Köztársaság

Miniszterelnöke részére

 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

A belügyi kormányzat teljesítménye az elmúlt négy évben, a politikai szabadságjogok vonatkozásában, méltán nevezhető katasztrofálisnak.

 

Az egyik rendszerváltó törvény, a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatályba lépését követően, tizennégy éven keresztül nem volt annyi konfliktus a gyülekezési jog gyakorlása körül, mint 2003 óta. Számos esetben – gondolunk itt a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyeire – bírói ítéletek a rendőrség jogsértését, más esetekben – így például a 2003. júniusi Greenpeace-akció kapcsán is – az eljárás alá vont személyek ártatlanságát mondták ki. Több alkalommal is előfordult, hogy a rendőrség hatályon kívül helyezett rendelkezésre hivatkozva tiltott meg tüntetést. A 2003. februári béketüntetések és egy maroknyi szélsőjobboldali csoportosulás 2004. őszi megmozdulásai során nyilvánvalóvá vált: a rendőrséget – a III. Köztársaság addigi történetében példátlan módon – politikai eszközként használják.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) minden alkalommal felemelte szavát a gyülekezési szabadságot sértő rendőri önkénnyel szemben.

 

Egy demokratikus jogállamban a polgárok joggal várják el, hogy a politikusok tetteikért vállalják a politikai felelősséget. A Medgyessy-Gyurcsány-kormány belügyminiszterét, Lamperth Mónikát, komoly politikai felelősség terheli azért, hogy az irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek sorozatosan szegték meg a ’89-es jogállami forradalom írott és íratlan szabályait.

 

A jogállami forradalom értékei előbbrevalók a párton belüli pozícióharcoknál.

 

A TASZ ezért arra kéri Önt, mint a választásokon győztes párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy a megalakuló kormányban egyáltalán ne biztosítson helyet Lamperth Mónikának.

 

Ellenkező esetben, az a szomorú tapasztalat erősödik a magyar társadalomban, hogy Magyarország továbbra is egy következmények nélküli ország.

 

 

Budapest, 2006. május 16.

 

                                                      Üdvözlettel:

  

                                                      dr. Dénes Balázs

                                  a Társaság a Szabadságjogokért elnöke s.k.

 


 ”Ne legyen miniszter Lamperth Mónika!”

 

Rendőrség és gyülekezés: 2003-2006.

 

BOTRÁNYKRÓNIKA

 

*      A rendőrségi ámokfutás 2003 januárjában a szélsőjobboldali Vér és Becsület Egyesület tervezett megmozdulásával kezdődött. A rendőrség itt alkalmazta először politikai célzattal ”a közlekedés rendjére” vonatkozó törvényi passzust. A VBE számára megtiltott helyszínen később egy kormánypárti ifjúsági szervezet tüntethetett, a VBE pedig az Országház előtt demonstrálhatott.

*      Az iraki háború ellen szervezett béketüntetéseket 2003 februárjában a rendőrség előbb megtiltotta, majd Medgyessy kormányfő közbenjárása után a demonstrációkra mégis sor kerülhetett.

*      A rendőrség a ”a közlekedés rendjének aránytalan sérelmére” hivatkozva 2003 márciusában megtiltotta a Tibetet Segítő Társaság hagyományos, pár tucat fővel tervezett demonstrációját.

*      A Kendermag Egyesület első kendernapi rendezvényének zavartalanságát – 2003 májusában – a rendőrség nem biztosította.

*      A rendőrség brutálisan szétverte 2003 júniusában a Greenpeace paksi – békés, figyelemfelkeltő – akcióját, az eljárás alá vont aktivistákat a bíróság később felmentette.

*      A Lelkiismeret ’88 2003. december 1-jén az akkori kormányfő háza elé tervezett egy megmozdulást, melyet a rendőrség megtiltott. A Gesztenyés-kertben összeverődött csoportot a rendőrség feloszlatta. Az ügyben a bíróság a tüntetőket felmentette, a jogellenes rendőri intézkedés miatt nyomozás indult.

*      A Lelkiismeret ’88 2004. május 23-ára, az Erzsébet térre tervezett tüntetését a rendőrség ugyancsak megtiltotta. Az ügyben később a bíróság kártérítésre kötelezte a jogellenesen eljárt rendőri szervet.

*      Két nappal később, a BAUMAG-károsultak kivonultak Medgyessy kormányfő háza elé tüntetni, de a rendőrség egy addigra hatályon kívül helyezett rendelkezés alapján a rendezvényt megtiltotta.

*      A rendőrség 2004. szeptember-október folyamán továbbra is a hatályon kívül helyezett, a ”a közlekedés rendjének aránytalan sérelmére” hivatkozó formula alapján tiltotta meg a szélsőjobboldali Magyar Jövő Csoport demonstrációit.

*      A 2004. október 15-ére, a Bocskai-szabadságharc 400. évfordulójának megünneplésére, a Hősök terére tervezett megemlékezést a rendőrség megtiltotta. A rendőrség ekkor először hivatkozott arra, hogy a tervezett helyszínen ”műveleti területet” alakít ki, jóllehet ilyen jogcímen a rendezvény megtiltására jogszabály módot nem ad.

*      A humanisták ugyanezen a napon az Andrássy útra hirdettek megmozdulást. A nevezett helyszínt a szabad demokraták erre a napra bérbe vették. A rendőrség azt közölte: a közterületet bérlő szervezet hozzájárulása híján, a tüntetést feloszlatja.

*      Félix Péter 2004. október 14-ére és 15-ére is demonstrációt szervezett az Andrássy útra. A 14-ei eseményt a rendőrség a ”műveleti terület” kialakításával hiúsította meg, míg a másnapra tervezett tüntetéssel kapcsolatban a humanistákhoz hasonlóan Félix Pétert is figyelmeztette, majd feloszlatta.

*   Bácsfi Diána 2004. október 23-án olyan szórólapokat osztogatott az utcán, melyben egy október 24-én az Új Köztemetőben tartandó megemlékezésre hívta fel a figyelmet. A rendőrök Bácsfit előállították és megbírságolták, mert szerintük az Új Köztemető közterület, így a rendezvényt a gyülekezési törvény szerint előzetesen be kellett volna jelenteni a BRFK-n. Bácsfi Diána ezután egy januári időpontban akarta megtartani a megemlékezést, a helyszínt és időpontot bejelentette a BRFK-n.  Budapest rendőrfőkapitánya 2004. december 30-án kelt határozatában megállapította hatáskörének hiányát, mert az ő álláspontja szerint az Új Köztemető nem minősül közterületnek, így a rendőrség felé nincs bejelentési kötelezettség.   

*  A Lelkiismeret ’88 már az új kormányfő háza előtt kívánt tüntetni 2004 őszén, de a közlekedési klauzulára hivatkozva a rendőrség itt is megtiltotta a gyülekezést.

*      A Magyar Jövő Csoport 2004 novemberében, az újfent az Erzsébet térre bejelentett rendezvényét a rendőrség immár a hatályos szöveg alapján tiltotta meg, mondván: ”más útvonalon nem biztosítható a szállodai vendégek közlekedése”.

*      A majaki sugárfertőzött emberek és Greenpeace-aktivisták Kossuth téri demonstrációját 2005 áprilisában a rendőrség feloszlatta, az aktivistákat – köztük a beteg embereket – előállította.

*      A Bibó-szobor avatásán, 2005 májusában a kormányfőt bíráló feliratot magasba tartó Bégány Attilát a rendőrség a helyszínről eltávolította.

*      A rendőrség 2006 februárjában a ”műveleti terület” kialakítására történő hivatkozással ellehetetlenítette az Amnesty International tiltakozását a Budapestre látogató Putyin elnök ellen.

*   A rendőrség hasonló indokolással 2006 márciusában megakadályozta, hogy az Amnesty International a Sándor-palota környékén tüntessen az odaérkező Kaczynski lengyel államfő ellen.

 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.