Barion Pixel TASZ | Nyilvánosságra hoztuk a PM szakértői anyagait – Vajon mi alapján döntött a kormány?

Nyilvánosságra hoztuk a PM szakértői anyagait - Vajon mi alapján döntött a kormány?

A TASZ nyilvánosságra hozta a sávolyi projekt állami támogatásával kapcsolatos pénzügyminisztériumi szakértői anyagokat, és szakértőkkel elemeztette a múlt héten nyilvánosságra hozott KPMG-tanulmányt. Kérdéseink: 1. Mi alapján és miért döntött mégis a kormány a projekt MFB-hitele és egyéb módon való támogatásáról? 2. Miért hallgatja agyon ezt az ügyet a magyar média, és miért hallgatnak a politikai pártok, köztük a Fidesz is? 3. Van-e Magyarországon jelenleg a civil társadalomnak elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a hitelszerződés aláírását?

A múlt héten nyilvánosságra került KPMG-tanulmány a TASZ által felkért független közgazdász szakértők véleménye szerint kockázatos, szokatlan és az államot igen kedvezőtlen, gyakorlatilag folyamatosan zsarolható helyzetbe hozza.

Annak ellenére, hogy a KPMG-tanulmányt a piacon igen szokjatlan módon a beruházó fizette (bár azt az MFB rendelte meg), a tanulmányból mégis kiolvasható a nagy mértékű és 25 éves futamidejű állami hitel visszafizethetőségének kérdésessége.

A TASZ birtokába került pénzügyminisztériumi szakértői anyagok (PM-anyag1, PM-anyag2, PM-anyag3) a projekt állami támogatásával kapcsolatban szintén önmagukért beszélnek. Tekintettel arra, hogy ezek a dokumentumok döntés-előkészítő anyagok, és mivel az ügyben a döntés már megszületett, megismerésüket csak igen szűk körben lehetne korlátozni, valamint tekintettel arra, hogy a dokumentumokon semmiféle titokminősítés nem látszik, az anyagokat közzétesszük a TASZ honlapján. Oszkó Péter péznügyminiszternek -akinek a blogján jó ideje folyik a polémia a kérdéses anyagok nyilvánosságáról – bőven lett volna ideje jelezni, ha az anyagok megsimerését bármyle jogszabályba ütközőnek tartotta volna.

A KPMG-tanulmány elemzése és a PM-es szakértői anyagok megismerése után az ügyben nagyjából három kérdés maradt:

  1. Mi alapján és miért döntött mégis a kormány a projekt MFB-hitele és egyéb módon való támogatásáról?
  2. Miért hallgatja agyon ezt az ügyet a magyar média, és miért hallgatnak a politikai pártok, köztük a Fidesz is?
  3. Van-e Magyarországon jelenleg a civil társadalomnak elég ereje ahhoz, hogy megakadályozza a hitelszerződés aláírását?

A válkaszokat, ötleteket, véleményeket a lenti hozzászólások közé várjuk.

Amennyiben aktívan részt venne kampányunkban, küldje el e-mailünket Bajnai Gordonnak!

Legyen tagja a Facebookon szerveződő csoportnak: Azonalli miniszterelnöki beavatkozást!

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.