Barion Pixel TASZ | Ombudsmanhoz fordultunk a hivatalos személyek kiemelt védelme miatt

Ombudsmanhoz fordultunk a hivatalos személyek kiemelt védelme miatt

A közelmúltban több olyan eset is előfordult a közéletben és hozzánk is többen fordultak amiatt, hogy közszereplő, közhatalmat gyakorló politikusok büntetőeljárást indítottak rágalmazás vagy becsületsértés miatt.

Erről imár írtunk http://ataszjelenti.blog.hu/2013/05/10/lazar_papcsak_a_vedett_nomenklatura

Ezekben az ügyekben az illető politikusok számára nyitva állt a polgári személyiségvédelem eszköze is, melyet vagy nem, vagy a büntető eljárás mellett párhuzamosan használtak. A büntető jogszabályok kényelmes lehetőséget biztosítanak a hivatalos személyek számára: a feljelentés megtétele után a nyomozást a rendőrség végzi, a vádat pedig az ügyészség képviseli. A Büntetőeljárási törvény szabályai tehát kiemelt védelmet kínálnak a hivatalos személyeknek, amely nem csak a vád képviseletében, hanem a költségek tekintetében is fennáll. A nyomozás és a vád képviselete ezekben az esetekben közpénzen folyik, szemben azzal, amikor egy átlagember érzi úgy, hogy becsületsértést, rágalmazást követtek el ellene, hiszen ekkor az érintett magánember, mint magánvádló képviseli a vádat.

Álláspontunk szerint ez a szabályozás Alaptörvény-ellenes: a jogállami logika éppen az alacsonyabb védelmi szintet és a magasabb kritikatűrő képességet kívánja meg a hivatalos személyektől. A TASZ azért fordult az Ombudsmanhoz, hogy kérje az Alkotmánybíróságtól a vonatkozó büntetőjogszabályok Alaptörvény-ellenességének kimondását és hatályon kívül helyezését.

A beadvány innen letölthető (pdf)

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.