Barion Pixel TASZ | Parlamenti felvételek

Parlamenti felvételek

2004 novemberében komoly sajtóvisszhangja volt annak, hogy a plenáris ülésterem után immár a Parlament folyosóiról is kitiltották a kamerákat. A botrány kirobbanása után az országgyűlés elnöke egyeztetésre hívta össze az országos televíziós csatornák hírigazgatóit. Az egyeztetést követően a vonatkozó elnöki rendelkezést nemrég jutatta el hozzánk az Országgyűlés Hivatala. A hatályos szabályozás már nem tartalmaz olyan tiltást, amely a Parlament folyosóira vonatkozna.

 

Az Országgyűlés Hivatala közérdekű adatkérésünkre megküldte az Országház és az Országgyűlés Irodaháza belső-, valamint beléptetési, behajtási és parkolási rendjéről szóló 5/2004. számú elnöki rendelkezés hatályos szövegét. Az elnöki rendelkezés nem jogszabály, de az Országházban tartózkodó személyekre nézve kötelező.

A rendelkezés az Országgyűlés honlapján nem érhető el, pedig ezek a szabályok vonatkoznak mind a Parlament látogatóira, mind a sajtó képviselőire. Kiderül belőle, hogy mikor és milyen feltételekkel léphetünk be a Parlament épületébe, a sajtó képviselő hol tartózkodhatnak, hol készíthetnek és hol nem készíthetnek felvételeket.

A rendelkezés nem tiltja az Országház folyosóin való képrögzítést, de kifejezett megtiltja, hogy a sajtó a plenáris ülésteremben képfelvételeket készítsen − „az ülésteremben mozgókép nem készíthető, erre alkalmas eszköz oda be nem vihető”.

A plenáris ülésteremben a médiatörvény szerint zártláncú televíziós rendszer működik, melyhez valamennyi műsorszolgáltató számára hozzáférést kell biztosítani. A hozzáférés természetesen nem ingyenes. Azzal, hogy a média nem használhat saját operatőröket és saját kamerákat, hanem egyedül az országgyűlés által üzemeltetett kamerák képeit veheti át megfosztják attól a lehetőségtől, hogy szabadon beszámolhasson arról, hogy mi történik az Országgyűlés plenáris ülésein. Az országgyűlés elnökének rendelkezése, amely megtiltja a plenáris ülésteremben való forgatást, ellentétes a sajtótörvénnyel, lehetetlenné teszi, hogy a sajtó ellássa feladatát, hiteles pontos és gyors tájékoztatást adjon. A zártláncú rendszer és a kamerák kitiltása együttesen a képközvetítések cenzúrázását jelentik.

Kapcsolódó anyagok:
Bagóbotrányból kameratiltás
A házelnök egyeztet a tévés közvetítésről
Tíz percig sem tartott az Országgyűlés ülése

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.