Pert indít az EMLA-nál dolgozó hallgató

Már a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az első Információszabadság Jogklinika hallgató által leadott kereset. Környezeti adatokat titkol a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A környezettudatosságból sok ember gyűjti szelektíven a hulladékot. Örömteli, ha egy önkormányzat úgy dönt, hogy áldoz a hulladék környezetbarát hasznosítására forrásokat, s megbíz egy vállalatot, hogy az utcáról felsepert szemetet szétválogatva hasznosítsa újra az anyagokat. Az már kevésbé ad okot az elégedettségre, ha a nem tudhatja meg az érdeklődő állampolgár, hogy mennyibe kerül ez az adófizetőknek és milyen feltételek mellett látja el a feladatot a megbízott gazdasági társaság.
Dobozy Lilla adatigénylésével a VII. kerületi önkormányzat és a FKF Zrt. között létrejött szerződést szerette volna megismerni. Az adatigénylésére nem érkezett válasz, ezért az EMLA segítségével a hallgató kerestet adott be az FKF Zrt. ellen. Ide kattintva olvashatja el a keresetlevelet, amelyből kiderül, hogy a környezeti információk milyen speciális jogszabályok alapján nyilvánosak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Profitorientált információszabadság?

A Kormánynak a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslata kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A Javaslat egy 2003-ban elfogadott, elavult és hamarosan módosításra kerülő irányelv átültetését célozza. A TASZ és a K-Monitor Iroda az előterjesztés visszavonását kéri a jogalkotótól.

Jogalkotás reloaded

Májusban a www.miniszterelnok.hu-n többek között egy új jogalkotási törvénytervezetet is közzétett Gyurcsány Ferenc. Ezt véleményeztük most.