Pert indít az EMLA-nál dolgozó hallgató

Már a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az első Információszabadság Jogklinika hallgató által leadott kereset. Környezeti adatokat titkol a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A környezettudatosságból sok ember gyűjti szelektíven a hulladékot. Örömteli, ha egy önkormányzat úgy dönt, hogy áldoz a hulladék környezetbarát hasznosítására forrásokat, s megbíz egy vállalatot, hogy az utcáról felsepert szemetet szétválogatva hasznosítsa újra az anyagokat. Az már kevésbé ad okot az elégedettségre, ha a nem tudhatja meg az érdeklődő állampolgár, hogy mennyibe kerül ez az adófizetőknek és milyen feltételek mellett látja el a feladatot a megbízott gazdasági társaság.
Dobozy Lilla adatigénylésével a VII. kerületi önkormányzat és a FKF Zrt. között létrejött szerződést szerette volna megismerni. Az adatigénylésére nem érkezett válasz, ezért az EMLA segítségével a hallgató kerestet adott be az FKF Zrt. ellen. Ide kattintva olvashatja el a keresetlevelet, amelyből kiderül, hogy a környezeti információk milyen speciális jogszabályok alapján nyilvánosak.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Kerekasztal-beszélgetést a minősített adatok védelméről

Közép-Európai Egyetem Média és Kommunikáció Kutató Központja és a Társaság a Szabadságjogokért kerekasztal-beszélgetést tartott 2009. január 6-án, ahol az állam- és szolgálati titokkal kapcsolatos szakmai kérdéseket vitattak meg a résztvevők. Parlamenti pártok képviselői és szakértők fejtették ki álláspontjukat a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Olvassa el összefoglalónkat!

Titkos alkotmány-tervezet?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) július végén értesült arról, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) elkészítette az új alkotmány tervezetét. A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult az IRM-hez, amely megtagadta a dokumentum ismertetését, így per indult Petrétei József ellen.