Pert nyert a TASZ - a bíróság az új Alkotmány nyilvánossága mellett döntött

A mai napon a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében helyt adott a keresetünknek abban a perben, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter ellen indítottunk, mivel az megtagadta az új Alkotmány legújabb tervezetének a nyilvánosságra hozatalát.

Az IRM arra hivatkozott, hogy a tervezet döntés megalapozását szolgáló adatnak minősül, ezért azt nem hozzák nyilvánosságra mindaddig, amíg a Kormány a dokumentumot az Országgyűlés elé nem terjeszti.

A bíróság elutasította miniszteri érvelést és a jogalkotási, illetve az elektronikus információszabadság törvény rendelkezéseivel összhangban az új Alkotmány-tervezet nyilvánossága mellett foglalt állást.

Különösen örülünk a mai ítéletnek, mivel az új alaptörvény megvitatása túlmutat a Parlament megszokott ”törvénygyár” szerepén, és mindenképpen széles körben lefolytatott nyilvános vitát igényel. Ilyen súlyú közügyek esetében elfogadhatatlan, hogy a Kormány teljes titokban készítse el a tervezetet, elzárva az állampolgárokat és a társadalmi szervezeteket a hiteles információktól, és ezáltal véleményük szabad kifejtésétől.

Az Európai Unió Alkotmánya esetében látható volt, hogy mivel jár az, ha megspórolják a nyílt vitát egy ilyen fontos jogszabállyal kapcsolatban.

A perben hozott ítéletet ide kattintva olvashatja

1. porcukor

2006-10-19

Ez a hír pár napja még másról szólt. Hogy is van ez? Kiadták végül a másik anyagot, aminek az ítéletéről itt eredetileg szó volt? Tegnap volt a határidő! Mit tudtok?

2. karakter

2006-10-28

Az eddigi ügyeikben közzétették a kerest szövegét is. Ezt itt most nem találom. Mivel az ítélet elég zavaros, jó lenne a Tasz keresetét is megismerni!

3. zsolnai

2007-02-16

Ezt a pert ugyebár jannuárban jogerősen elveszítette a TASZ. Ilyenkor nem illenék kitenni az ítéletet, csak ha nyernek?

4. zsolnai

2007-03-03

Szóval csak akkor rakják fel az ítéleteket, ha a TASZ nyer?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.