Pert nyert a TASZ - a bíróság az új Alkotmány nyilvánossága mellett döntött

A mai napon a Fővárosi Bíróság első fokú ítéletében helyt adott a keresetünknek abban a perben, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter ellen indítottunk, mivel az megtagadta az új Alkotmány legújabb tervezetének a nyilvánosságra hozatalát.

Az IRM arra hivatkozott, hogy a tervezet döntés megalapozását szolgáló adatnak minősül, ezért azt nem hozzák nyilvánosságra mindaddig, amíg a Kormány a dokumentumot az Országgyűlés elé nem terjeszti.

A bíróság elutasította miniszteri érvelést és a jogalkotási, illetve az elektronikus információszabadság törvény rendelkezéseivel összhangban az új Alkotmány-tervezet nyilvánossága mellett foglalt állást.

Különösen örülünk a mai ítéletnek, mivel az új alaptörvény megvitatása túlmutat a Parlament megszokott ”törvénygyár” szerepén, és mindenképpen széles körben lefolytatott nyilvános vitát igényel. Ilyen súlyú közügyek esetében elfogadhatatlan, hogy a Kormány teljes titokban készítse el a tervezetet, elzárva az állampolgárokat és a társadalmi szervezeteket a hiteles információktól, és ezáltal véleményük szabad kifejtésétől.

Az Európai Unió Alkotmánya esetében látható volt, hogy mivel jár az, ha megspórolják a nyílt vitát egy ilyen fontos jogszabállyal kapcsolatban.

A perben hozott ítéletet ide kattintva olvashatja

1. porcukor

2006-10-19

Ez a hír pár napja még másról szólt. Hogy is van ez? Kiadták végül a másik anyagot, aminek az ítéletéről itt eredetileg szó volt? Tegnap volt a határidő! Mit tudtok?

2. karakter

2006-10-28

Az eddigi ügyeikben közzétették a kerest szövegét is. Ezt itt most nem találom. Mivel az ítélet elég zavaros, jó lenne a Tasz keresetét is megismerni!

3. zsolnai

2007-02-16

Ezt a pert ugyebár jannuárban jogerősen elveszítette a TASZ. Ilyenkor nem illenék kitenni az ítéletet, csak ha nyernek?

4. zsolnai

2007-03-03

Szóval csak akkor rakják fel az ítéleteket, ha a TASZ nyer?

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fizess, ha mást gondolsz, mint kormány

A kormány ahelyett, hogy a kétharmados felhatalmazását felelősséggel használná, arra törekszik, hogy ellehetetlenítse azokat, akik tőle eltérő véleményt fogalmaznak meg.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.