Szűkülhet a közbizalomra méltók köre

A kormány javaslata szerint kizárják a támogatott döntéshozatalban résztvevőket a közbizalmat élvező hivatásrendekből. A gondnokság alá helyezés alternatívájaként bevezetett jogintézményhez egyre több kizárási szabály társul.

A új Ptk. a cselekvőképesség teljes és részleges korlátozásának megtartása, valamint az előzetes jognyilatkozat bevezetése mellett újításként illeszti be a magyar jogrendszerbe a támogatott döntéshozatal intézményét. A támogatott döntéshozatal célja az, hogy azok a személyek, akik ügyeik vitelében támogatásra, döntéshozatalukban segítségre szorulnak, anélkül férhessenek hozzá a szükséges támogatáshoz, hogy ez cselekvőképességük korlátozásával ne járjon együtt.
A támogatott döntéshozatal modern és újszerű jogintézmény, amely hosszú távon a cselekvőképesség korlátozására épülő megoldások alternatívájaként szolgálhat. A TASZ mind az új Ptk. előkészítése során, mind pedig a támogatott döntéshozatal részletes szabályainak megalkotásakor aggályát fejezte ki annak kapcsán, hogy a támogatott döntéshozatal esetenként jogkorlátozásokkal járhat együtt az élet bizonyos területein. 
A TASZ súlyosan aggályosnak tartotta és tartja, hogy a támogatott döntéshozatalban részt vevő személyek kizárásra kerülnek a nevelőszülői jogok gyakorlásából. A most az Országgyűlés elő terjesztett javaslat tovább szűkítené a támogatott személyek mozgásterét, amennyiben kizárják őket a közbizalmat igénylő hivatásrendek gyakorlásából.
A TASZ szerint a korlátozás ellentétes a támogatott döntéshozatal jogintézményével, hiszen annak éppen az a lényege, hogy a támogatott személyek úgy kaphatnak támogatást, hogy közben nem korlátozzák jogaikat, és nem éri őket kizárás. Másfelől a korlátozás a hivatásrendek védelmezésének sem megfelelő eszköze: minden foglalkozási csoportnak megvannak ugyanis a saját belépési szabályai, amelyeket specifikusan az adott tevékenységhez szabtak hozzá. 
A TASZ arra hívja fel a képviselők figyelmét, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a beterjesztett jogszabályt az Országgyűlés a jelen formában ne fogadja el. 
A TASZ véleménye letölthető innen (pdf). 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pontatlan tudósítások a mozsgói szociális otthon vizsgálatával kapcsolatban

Az EMMI felejelentést tett, mert álláspontja szerint a mozsgói szociális otthont megalapozatlan vádak érték. Az ezzel kapcsolatos híradások pontatlanul tudósítanak az események sorrendjéről és a TASZ felelősségéről az üggyel kapcsolatban. A TASZ tavaly nyáron fordult az ombudsmanhoz, miután egy anonimitást kérő panaszos bántalmazásokról tanúskodó felvételeket és egyéb panaszokat küldött a szervezetnek. A TASZ célja ezzel kizárólag a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelme volt, s így volt biztosított, hogy gyors és pártatlan vizsgálat lesz az intézményben.

Kisokos: a támogatott döntéshozatalról

A gondnokság alá helyezést rossz megoldásnak tartjuk, mert úgy próbál meg védelmet nyújtani a kiszolgáltatottság ellen, hogy megfosztja az érintett személyt jogaitól. Ezzel szemben már Magyarországon is létezik egy alternatív megoldás, az ún. támogatott döntéshozatal, amely úgy biztosít az érintett számára egy támogatót, hogy nem érinti az ellátott személy döntési jogát. A támogató segíthet,
jelen lehet a fontosabb döntések meghozatalánál, de nem dönthet a támogatott személy helyett. Erről szól ez a tájékoztató.

A poszt könnyen érthető verzióját ide kattintva érheted el.

Uniós források és a fogyatékosügy II.

Előző blogbejegyzésünkben arról írtunk, hogyan kezdett el a magyar állam fogyatékos embereket célzó EU-s programokkal dolgozni, és hogy az induló programok mennyire vették figyelembe a Magyarországra is kötelező erejű, a magyar állam által is vállalt emberi jogi kereteket.  Elemzésünket az alábbiakban folytatjuk.