TASZ közlemény a Magyar Nemzeti Gárda megalakulásáról

A TASZ álláspontja változatlan a Magyar Gárda különböző néven történő újjáalakulásáról: félelemkeltő demonstrációik megszervezésére és az állam erőszakhatalmának részbeni megszerzésére irányuló tevékenység nem része a szabadságjogok gyakorlásának, az ilyen tevékenység nem áll összhangban az Alkotmánnyal. A volt Magyar Gárda tevékenysége sem egyesületi formában, sem Magyar Nemzeti Gárda néven tömegmozgalomként nem végezhető, ezért a TASZ kéri az ügyészséget, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.

A törvény kimondja, hogy az egyesülési jog gyakorlása – ide tartoznak a tömegmozgalmak is – nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására, nem valósíthat meg bűncselekményt és bűncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.
A volt Magyar Gárda új néven történő újjászervezése jogellenes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egykori gárdisták jogszerűen nem gyakorolhatják alkotmányos alapjogaikat. Akár tömegmozgalomban is részt vehetnek, feltéve, hogy a tömegmozgalom jogszerű cél elérésére szerveződik. A megalakuláskor elmondott beszédek szerint azonban úgy tűnik, nem ez a helyzet: a tömegmozgalom célja és tervezett tevékenysége az elmondottak alapján megegyezik a volt Magyar Gárda célkitűzéseivel.
A TASZ a gárdaegyenruha tiltásával kapcsolatban kritikával élt, mert nem tartotta megfelelő lépésnek az ilyen szabálysértés megalkotását. Ez az álláspont továbbra is érvényes: http://tasz.hu/politikai-szabadsagjogok/volt-gardistak-es-az-egyenruha
A tömegmozgalomnak új formaruhája van, ezzel kapcsolatban a TASZ ismételten felhívja a jogalkotó figyelmét arra, hogy az új formaruhát tiltó szakasz megalkotása helyett a jogalkalmazásra kell bízni a Magyar Nemzeti Gárdával szembeni fellépést.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a parlamenti pártok ne adhatnának hangot véleményüknek és ne fejezhetnék ki, hogy elítélik a félelemkeltés és az állami erőszakhatalom megszerzésére törekvő szerveződéseket.
Az állampolgárok biztonságérzetének fontos feltétele lenne, hogy a rendőrség és az ügyészség tájékoztassa a lakosságot, hogy a volt Magyar Gárda tagjaival szemben indított eljárások hol tartanak, mikorra várható érdemi ítélet.
Kapcsolódó anyag: TASZ közlemény a Magyar Gárda feloszlatásáról http://tasz.hu/gyulekezesi-jog/tasz-kozlemeny-magyar-garda-feloszlatasarol