TASZ vélemény az adathozzáférési törvénytervezetről

A Pénzügyminisztérium véleményezésre megküldte azt a törvénytervezetet, amely annak adja meg a jogi kereteit, hogy a nagy állami adatbázisokban nyilvántartott személyes adatokat, anonimizálás után, hogyan lehet kutatási célokra felhasználni.

"A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jó kezdeményezésnek tartja, hogy az állami kezelésben lévő adatvagyonhoz való hozzáférés szabályait a hatályos szabályozást kiegészítve törvényben rendezzék, és a jelenlegi gyakorlatot az új szabályokkal megváltoztassák. A TASZ kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára, és egyszersmind belátja, hogy a két alkotmányos jog esetenként szinte feloldhatatlan módon kerül szembe egymással. A törvénytervezet egy ilyen problémát igyekszik kezelni, a választott megoldás módja többnyire helyes és célravezető, véleményünket alapvetően ez határozza meg. Jelen véleményünkkel a jogalkotót azokra a pontokra vonatkozó észrevételeinkkel szeretnénk segíteni, melyekben nem éreztük kielégítőnek a tervezetet."


Olvassa el a törvénytervezetet!


Olvassa el a TASZ véleményét a tervezetről!


Ismerje meg a kérdés közgazdasági vonatkozásait:

(Köszönjük a szerzőknek, hogy a rendelkezésünkre bocsátották tanulmányukat.)


CSERES-GERGELY ZSOMBOR – CSORBA GERGELY
Műkincs vagy működő tőke?
Gondolatok a kutatási célú adatok hozzáférhetõségérõl

Közgazdasági Szemle, LIII. évf., 2006. október (902–918. o.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.

Elutasította a Legfelsőbb Bíróság az AB elleni perünk felülvizsgálati kérelmét

Sok szó esett az AB ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perünkről, úgy tűnik ezzel a végzéssel most véget ért. Egy közhatalmi szerv (Országgyűlés) egyik tagjának egy másik közhatalmi szervhez (Alkotmánybíróság) intézett indítványa személyes adatnak minősül. Olvassa el a Legfelsőbb Bíróság határozatát!

Elhibázott jogalkotás: az adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetésével az Európai Unió jogát sérti Magyarország

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért az adatvédelmi biztos védelmében az Európai Unió Bizottságának elnökéhez fordult, azt kérve, hogy az Európai Bíróságnál indítson eljárást Magyarország ellen. A három jogvédő szervezet szerint a független adatvédelmi biztos hivatalának megszüntetése sérti az Európai Unió jogrendjét.