TASZ vélemény az adathozzáférési törvénytervezetről

A Pénzügyminisztérium véleményezésre megküldte azt a törvénytervezetet, amely annak adja meg a jogi kereteit, hogy a nagy állami adatbázisokban nyilvántartott személyes adatokat, anonimizálás után, hogyan lehet kutatási célokra felhasználni.

"A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jó kezdeményezésnek tartja, hogy az állami kezelésben lévő adatvagyonhoz való hozzáférés szabályait a hatályos szabályozást kiegészítve törvényben rendezzék, és a jelenlegi gyakorlatot az új szabályokkal megváltoztassák. A TASZ kiemelt figyelmet fordít a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára, és egyszersmind belátja, hogy a két alkotmányos jog esetenként szinte feloldhatatlan módon kerül szembe egymással. A törvénytervezet egy ilyen problémát igyekszik kezelni, a választott megoldás módja többnyire helyes és célravezető, véleményünket alapvetően ez határozza meg. Jelen véleményünkkel a jogalkotót azokra a pontokra vonatkozó észrevételeinkkel szeretnénk segíteni, melyekben nem éreztük kielégítőnek a tervezetet."


Olvassa el a törvénytervezetet!


Olvassa el a TASZ véleményét a tervezetről!


Ismerje meg a kérdés közgazdasági vonatkozásait:

(Köszönjük a szerzőknek, hogy a rendelkezésünkre bocsátották tanulmányukat.)


CSERES-GERGELY ZSOMBOR – CSORBA GERGELY
Műkincs vagy működő tőke?
Gondolatok a kutatási célú adatok hozzáférhetõségérõl

Közgazdasági Szemle, LIII. évf., 2006. október (902–918. o.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Téves Pintér Sándor álláspontja a levéltitoksértésről

Pintér Sándor belügyminiszter álláspontja szerint levéltitok megsértésének a büntető törvénykönyvben foglalt tényállása valósult meg, amikor Jose Manuel Barrosonak, az Európai Bizottság elnökének a magyar miniszterelnökhöz írt levele nyilvánosságra került. A TASZ álláspontja szerint a levelet Mong Attila újságíróhoz kiszivárogtató forrás nem követett el bűncselekményt.

Valaki nem mond igazat

Megérkezett az Alkotmánybíróság elleni perünk másodfokú ítéletének írott változata. A perről részletesen beszámoltunk honlapunkon és az üggyel a sajtó is sokat foglalkozott. Most az ítélet szövegének közreadásán túl csak néhány érdekességre szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét.

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.