Terézváros elleni per dosszié

A Társaság a Szabadságjogokért 2004 szeptemberében fordult Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármesteréhez közérdekű adatkéréssel.

Az adatkérés a kerületben működő kamerás térfigyelő rendszerekre vonatkozott. A kérdőív harminchat kérdésből állt, amelyek a rendszer telepítési, technikai körülményeire, a lakosság körében való ismertségére, jogi ill. gazdasági hátterére és a rendszer ellenőrzésére kérdezett rá. A közérdekű adatkérésre a VI. kerület közterület-felügyeletének vezetője 2004. októberi keltezésű levelében válaszolt. A kérdések többségét megválaszolta, azonban több kérdésben a válaszadást üzleti titokra való hivatkozással megtagadta.

Ezek után, 2005. október végén a TASZ keresetet adott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, hogy a bíróság kötelezze a terézvárosi polgármestert az adatvédelmi törvény alapján a kért közérdekű adatok kiadására. A bíróság februárra tűzte ki az első tárgyalást, azonban a polgármester körülbelül egy héttel a tárgyalás előtt e-mail formájában a TASZ részére eljuttatta a perbeli kérdésekre adott válaszokat és kérte, hogy a benyújtott keresettől a TASZ álljon el. A TASZ a válaszokat elfogadta, és hozzájárult ahhoz, hogy a bíróság a pert közös kérelemre megszüntesse.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.