Terézváros elleni per dosszié

A Társaság a Szabadságjogokért 2004 szeptemberében fordult Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármesteréhez közérdekű adatkéréssel.

Az adatkérés a kerületben működő kamerás térfigyelő rendszerekre vonatkozott. A kérdőív harminchat kérdésből állt, amelyek a rendszer telepítési, technikai körülményeire, a lakosság körében való ismertségére, jogi ill. gazdasági hátterére és a rendszer ellenőrzésére kérdezett rá. A közérdekű adatkérésre a VI. kerület közterület-felügyeletének vezetője 2004. októberi keltezésű levelében válaszolt. A kérdések többségét megválaszolta, azonban több kérdésben a válaszadást üzleti titokra való hivatkozással megtagadta.

Ezek után, 2005. október végén a TASZ keresetet adott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, hogy a bíróság kötelezze a terézvárosi polgármestert az adatvédelmi törvény alapján a kért közérdekű adatok kiadására. A bíróság februárra tűzte ki az első tárgyalást, azonban a polgármester körülbelül egy héttel a tárgyalás előtt e-mail formájában a TASZ részére eljuttatta a perbeli kérdésekre adott válaszokat és kérte, hogy a benyújtott keresettől a TASZ álljon el. A TASZ a válaszokat elfogadta, és hozzájárult ahhoz, hogy a bíróság a pert közös kérelemre megszüntesse.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Diszkriminált a Debreceni Egyetem, amikor kitiltotta oldaláról a Putyint kritizáló kommentelőt

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott. 2017 októberében indítottunk eljárást az EBH előtt Barna Eszter ügyében, aki Putyin díszpolgári címe miatt írta ki az egyetem oldalára, hogy ő ehhez “nem adja a nevét”, majd kitiltották az oldalról.

Szabálysértési útmutató diáktüntetőknek

A 2018 tavaszi diáktüntetéseket követően a rendőrség eljárásokat indított az egyes tüntetőkkel szemben. Ezek az eljárások jogilag meglehetősen kérdésesek, ugyanis a gyülekezési jog és a gyülekezési törvény széleskörű védelmet nyújt ahhoz, hogy a polgárok és így a diákok is gyakorolhassák az alapvető jogukat és kifejezhessék az utcán, köztereken a politikai véleményüket. A szabálysértési eljárásokra csak rendkívül indokolt esetekben, a tüntetések befejezését követően kerülhet sor. Ebben a tájékoztatóban azt nézzük át, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (Szabstv.) alapján milyen szabálysértési eljárások jöhetnek szóba és hogy azok mikor jogszerűek.

A TASZ 2018. évi választási monitoring tevékenységének céljai, módszere, mércéje, és nyilvános eredményei

A TASZ Választási Jogi Programjának részeképp az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának választási eljárása idején jogi monitoring (megfigyelési) tevékenységet is végez. Az alábbiakban találhat információt megfigyelési tevékenységünk céljairól, módszeréről, és nyilvános eredményeiről. A megfigyelést végző, ahhoz szükséges képzést elvégzett személyeket a megfigyelés során itt olvasható Etikai Kódexünk rendelkezései kötik.