Terézváros elleni per dosszié

A Társaság a Szabadságjogokért 2004 szeptemberében fordult Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármesteréhez közérdekű adatkéréssel.

Az adatkérés a kerületben működő kamerás térfigyelő rendszerekre vonatkozott. A kérdőív harminchat kérdésből állt, amelyek a rendszer telepítési, technikai körülményeire, a lakosság körében való ismertségére, jogi ill. gazdasági hátterére és a rendszer ellenőrzésére kérdezett rá. A közérdekű adatkérésre a VI. kerület közterület-felügyeletének vezetője 2004. októberi keltezésű levelében válaszolt. A kérdések többségét megválaszolta, azonban több kérdésben a válaszadást üzleti titokra való hivatkozással megtagadta.

Ezek után, 2005. október végén a TASZ keresetet adott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, hogy a bíróság kötelezze a terézvárosi polgármestert az adatvédelmi törvény alapján a kért közérdekű adatok kiadására. A bíróság februárra tűzte ki az első tárgyalást, azonban a polgármester körülbelül egy héttel a tárgyalás előtt e-mail formájában a TASZ részére eljuttatta a perbeli kérdésekre adott válaszokat és kérte, hogy a benyújtott keresettől a TASZ álljon el. A TASZ a válaszokat elfogadta, és hozzájárult ahhoz, hogy a bíróság a pert közös kérelemre megszüntesse.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Törvényrontók: a Közlönykiadó esete a Legfelsőbb Bírósággal

Dénes Balázs és Földes Ádám cikke a TASZ által a Magyar Hivatalos Közlönykiadó ellen indított perről az Élet és Irodalom 2006. december 1-ei számában jelent meg. A cikk mellett itt a teljes peranyagot is megismerheti.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.

Olvassa el a lobbitörvény tervezetét!

Majd négy év telt el azóta, hogy lobbitörvényt terjesztettek a Parlament elé. Most egy újabb tervezeten dolgozik az Igazságügyi Minisztérium, amelyről mindezidáig semmi konkrétumot nem árult el. A TASZ közérdekű adatként kikérte a dokumentumot és honlapján közzé teszi azt.